Deo vlasti i opozicije podneo Skupštini inicijativu za smenu Vlade Crne Gore, pridružio se i deo DPS 1Foto: BETAPHOTO/VLADA CRNE GORE/BOJANA ČUPIĆ/MO

Koalicija „Crno na bijelo“ koju predvodi potpredsednik crnogorske vlade Dritan Abazović, podnela je danas Skupštini Crne Gore predlog za glasanje o nepoverenju vladi, koju je podržao 31 poslanik vlasti i opozicije.

Predlog za smenu Vlade su pored Abazovićevog saveza podržali poslanici opozicionih stranaka, partija manjinskih naroda, Socijaldemokratska partija (SDP), Socijaldemokrate (SD), Liberalna partija (LP), kao i 16 poslanika Demokratske partije socijalista (DPS).

Ovo je druga inicijativa za smenu vlade u poslednjih par meseci. Prethodnu je podnela opozicija, ali je povukla uoči skupštinske rasprave krajem prošle godine.

Nova inicijativa za razrešenje političke krize u Crnoj Gori je podneta nakon što je koalicija „Crno na bijelo“, u ponedeljak obelodanila koncept manjinske vlade u kojoj, kako su saopštili, neće biti predstavnika Demokratskog fronta (DF) i Demokratske partije socijalista (DPS).

Inicijatori u predlogu oštro kritikuju rad premijera Zdravka Krivokapića, ocenjujući da postupcima „direktno ugrožava reforme“ i „napredak“ Crne Gore ka EU, da „ne poštuje ustav, zakone, Skupštinu“, te da je u prethodnom periodu „ugrozio i otežao saradnju između zakonodavne i izvršne vlasti što je direktno proizvelo institucionalnu i političku krizu u zemlji“.

Predlagači smene Vlade preciziraju da Krivokapić odbija da smeni troje ministara kojima je krajem godine izglasano nepoverenje u Skupštini, da već šest meseci nije predložio novog ministra pravde i da je „više puta u prethodnom periodu ugrozio i otežao saradnju između zakonodavne i izvršne vlasti“.

Podnosioci inicijative smatraju da je takvo ponašanje premijera „direktno proizvelo institucionalnu i političku krizu u zemlji“, što je „dovelo do blokade Skupštine, pa čak i do bojkota od strane jednog dijela poslanika parlamentarne većine“.

Ukazuje se da sve to za posledicu ima odlaganje usvajanja velikog broja zakona i propisa, te da „dovodi u pitanje“ efikasan rad Skupštine.

„Politička kriza, neadekvatna saradnja zakonodavne i izvršne vlasti, neusaglašavanje zakonske regulative sa zakonskom regulativom Evropske unije, kao i neaktivnost pojedinih ministara doveli su do usporavanja evropskih integracija što se odrazilo na ocene u godišnjem izveštaju Evropske komisije vezanom za proces napretka Crne Gore u evropskim integracijama“, stoji u predlogu.

Premijer Zdravko Krivokapić je u obraćanju javnosti u utorak priznao da je politička situacija u Crnoj Gori „turbulentna“, ali je inicijativu o manjinskoj vladi nazvao prevarom.

Saopštio je da je „iznenađen“ takvim predlogom od strane saveza koji predvodi potpredsednik vlade Dritan Abazović i oceno da su rešenja za izlaz iz krize „unapređenje“ postojeće vlade ili parlamentarni izbori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.