Dimitrov: Novi pristup vlade u Skoplju ide u korist Bugarske 1Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Doskorašnji vicepremijer Severne Makedonije Nikola Dimitrov kritikovao je danas novi pristup vlade u Skoplju u pregovorima sa Sofijom, rekavši da ta „salama taktika“ može biti jedino u korist Bugarske.

Dimitrov je na Fejsbuku napisao da je, dok je bio u vladi, insistirao da u pregovorima sa Sofijom „ništa nije dogovoreno dok ne budu dogovorena sva pitanja“, i dodao da su nekoliko dana po formiranju nove vlade „pristup i suština promenjeni u salama taktiku“.

„Kažu da smo sada, sa tim novim pristupom, odmah dobili rezultat, Sofija je ‘prihvatila’ da koristi kratko ime (Severna Makedonija), nešto što samo po sebi nije naš problem, već njihov, i njihov zahtev“, naveo je donedavni vicepremijer za evropska pitanja.

Da bi taj, prema rečima Dimitrova, neosnovan zahtev bio prihvaćen, nova vlada Severne Makedonije poslala je notu u UN, što je Sofija tražila dve godine i nije dobila dok je on bio u vladi, a sada jeste iako nije napravila nikakav ustupak Skoplju.

„Da se razumemo, niko nikada nije osporavao da bi ovakav pristup dao rezultate, ali samo u korist druge strane. Ako se ovaj novi pristup bude razvijao i kulminirao, niko ne spori da je rešenje moguće, pretpostavljate kako“, napisao je Dimitrov.

Novi premijeri Severne Makedonije i Bugarske, Dimitar Kovačevski i Kiril Petkov, dogovorili su se 18. januara, na njihovom prvom sastanku, da Bugarska prihvati upotrebu kratkog imena Severna Makedonija, čime su rešili jedno od spornih pitanja.

Sofija od decembra 2020. blokira početak pristupnih pregovora Severne Makedonije sa EU, insistirajući da Skoplje prvo ispuni uslove iz Ugovora o dobrosusedstvu sa Bugarskom i da prizna bugarske korene makedonske nacije i jezika.

Bugarska je prošle godine formulisala zahteve u dokumentu „Pet plus jedan“, zatraživši prestanak govora mržnje prema Bugarskoj i izvrtanja istorijskih činjenica u udžbenicima i drugde, prestanak diskriminacije građana koji se izjašnjavaju kao Bugari i njihovo uvođenje u Ustav, nemešanje Skoplja u unutrašnje stvari Bugarske i manjinska prava.

Jedan od zahteva Sofije bio je i da se u međunarodnim i dokumentima EU uvek koristi isključivo dugo ime susedne države, Republika Severna Makedonija, i da Skoplje formalno potvrdi da nema nikakve aspiracije prema Bugarskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.