Đeljošaj: Crna Gora ne sme biti inferiorna kad je u pitanju inicijativa Otvoreni Balkan 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Crna Gora ne sme biti inferiorna kad je u pitanju inicijativa Otvoreni Balkan, već kao članica NATO saveza, iako mala zemlja, mora biti među glavnim činiocima tog projekta, ocenio je predsednik Albanske alternative Nik Đeljošaj.

On je istakao da ne razume inferiornost pojedinih političkih struktura u Crnoj Gori, a smatra da je poražavajući strah od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„To je ispod nivoa. Svakome treba ponuditi šansu da se promeni. Mi smo članica NATO i ne treba da imamo strah od bilo koga. Treba da se otvorimo za saradnju sa svima, a pogotovo sa komšijama“, napisao je Đeljošaj na Tviteru, prenosi RTCG.

Okosnicu Otvorenog Balkana, kako je rekao, činiće Crna Gora, Albanija i Severna Makedonija – tri države članice NATO, uz veliku podršku SAD.

„Kosovo će, kao najmlađa država, takođe biti deo Otvorenog Balkana. To je, uz Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, ukupno šest država. Otvoreni Balkan je zajednički projekat naših najznačajnijih međunarodnih partnera, a ja sam edukovan, ne samo politički, da se svrstavam uz američke vrednosti, bez izuzetaka“, naveo je Đeljošaj.

Otvorenim Balkanom se, smatra on, stavlja tačka na međusobno priznanje Srbije i Kosova i zatvara se „najvažnije otvoreno pitanje između država Zapadnog Balkana“.

U Evropsku uniju, smatra Đeljošaj, ne možemo da stignemo ako se ne otvorimo prema susedima.

„Gledajmo u budućnost, a ne u prošlost. Treba da preuzmemo odgovornost, a ne da da od svega i svačega pravimo nacionalnu temu. Želimo ekonomski razvoj i saradnju. Ko želi da ostane u devedesetima – srećno mu bilo. Ja to sigurno ne želim i neću“, poručio je Đeljošaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari