Đukanović: Moja kandidatura za predsednika države izraz odgovornosti 1foto EPA-EFE/ANDRZEJ LANGE POLAND OUT

Lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović, kazao je danas da je njegova kandidatura za predsednika države „izraz odgovornosti prema Crnoj Gori, koja se nalazi u ozbiljnim problemima“ te da u izbornu trku ulazi s namerom da pobedi ubedljivije i što pre.

On je na konferenciji za medije, nakon predaje predloga predsedničke kandidature, kazao on i naveo da državu u 2023. očekuje „sveobuhvatan izborni ciklus“ koji, kako je rekao, počinje redovnim predsedničkim izborima.

„A gotovo da sam stoprocentno siguran da se nastavlja nekoliko meseci nakon toga održavanjem prevremenih parlamentarnih izbora. To je prilika da Crna Gora mudrim odlukama svojih građana povrati stabilnost i predvidivost državne politike, posvećenost reformama i funkcionalnost institucija“,kazao je on.

Na pitanje da li je njegova kandidatura dokaz da u DPS-u nema niko drugi ko bi imao šanse za pobedu na predstojećim izborima, Đukanović je rekao da misli da javnosti šalju poruku o bogatstvu kadrovskog potencijala.

„Izvesno u DPS-u imamo kandidata koji bi sigurno bili dostojni reprezentativni naše politike i sigurno nakon pobede na izborima vrlo reprezentatnivni u ulozi predsednika Crne Gore. Ali naša analiza je pokazala da moramo izaći sa svojim najjačim adutom. Ne verujem da vas iznenađujem ako kažem da je predsednik stranke najjači adut te stranke. Ne samo ove, nego svake. Danas je tako, i zbog toga je moja kandidatura na stolu“, kazao je on.

Na pitanje kakvu poruku kao najjača partija šalju kandidaturom u zadnji čas, i to nakon što je Državna izborna komisija diskvalifikovala kandidata (Milojka Spajića) kome su ankete davale najveće izglede za pobedu, Đukanović je odgovorio da nije kalkulisao, i da u prethodnih 30 godina nije pobegao ni iz jednog duela, „a bilo je težih od ovih koji me čekaju“.

„Reč je odgovornosti. Da smo koristili sve vreme koje nam je na raspolaganju do podnošenja kandidature, da sagledamo sve činjenice koje treba da opredele našu odluku…“, kazao je on.

Đukanović je poručio da u izbornu trku ulazi s namerom kao i do sada – da pobedi što ubedljivije i što pre.

„Moj cilj je sada pobeda u prvom krugu, ali spreman sam i za celi izborni proces. Ako nas razvoj događaja dovede do drugog kruga, s istim entuzijazmom i istim optimizmom učestvovaću i u njemu, s uverenjem da ću u tom izbornom krugu pobediti. Mislim da imamo dobru ponudu na političkoj sceni Crne Gore. Respektujem svakog kandidata koji je do sada predao kandidaturu. Verujem da ćemo imati zanimljivu izbornu trku. Ulazim u trku s uverenjem da ću ja biti pobednik. Ne bih prognozirao ko bi mogao da bude u drugom krugu. Svakome pristupam s uvažavanjem i ozbiljnošću, potrudiću se da ih pobedim u prvom krugu. Ako dođemo do drugog, uložiću sve svoje kapacitete da pobedim protivkandidata, ko god to bio“.

Upitan o tome hoće li raspustiti parlament u martu, kad ističe 90 dana za formiranje vlade, Đukanović je naveo da „ne bi trčao s tim“.

„Razne su kontroverze u vezi sa Zakonom o predsedniku. Treba videti šta su ustavne odredbe, a šta odredbe kontroverznog Zakona o predsedniku. Ostavljam sebi još malo vremena da pogledam kompatibilnost ustavnih i zakonskih rešenja. Moja je obaveza da beskompromisno poštujem Ustav“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.