Đurović: Izveštaj Evropske komisije za Crnu Goru sadrži mnogo negativnih konotacija 1Foto: Bojan Cvejić

Izvještaj Evropske komisije za Crnu Goru sadrži mnogo negativnih konotacija i ne predstavlja dobru sliku dinamike procesa pregovora sa Evropskom unijom, ocenila je nekadašnja ministarka za evropske integracije u Vladi Crne Gore Gordana Đurović.

„Sažetak poruka za Crnu Goru tradicionalno se odnosi na političke kriterijume, ali ne samo na vladavinu prava i poglavlje 23 već i na odnos između tri grane vlasti i stepen političkih tenzija koje su sve više izražene, kao i podijeljenost društva“, rekla je Đurović za Radio Slobodna Evropa.

Ona je ocenila da to nije dobra slika Crne Gore.

Zahvalivši na izvještaju, koji je uglavnom negativan po Crnu Goru, iz Vlade su poručili da će „bez čekanja i zadrške, krenuti u implementaciju preporuka u cilju da Crna Gora postane prva sledeća članica Evropske unije“.

Glavna pregovaračica Crne Gore sa Evropskom unijom Zorka Kordić konstatovala je da je izveštaj motivirajući i izbalansiran, i da nije iznenađenje.

Brisel u izveštaju upozorava da je pregovaračka struktura Crne Gore značajno oslabljena ostavkom ili smenom 110 njenih članova, uključujući 16 pregovarača za poglavlja i 24 šefa radnih grupa, navodi RSE, podsećajući da je između dva izveštaja o napretku, na prošlogodišnjim avgustovskim izborima, u Crnoj Gori smenjena trodecenijska vlast Demokratske partije socijalista, a Vladu je izglasala parlamentarna većina od 41 poslanika, na čelu sa prosrpskim Demokratskim frontom, Demokratama i građanskim pokretom URA.

Nekadašnja ministarka Gordana Đurović navode o oslabljenoj pregovaračkoj strukturi vidi kao najoštriju ocenu po pitanju crnogorskih integracija što, po njenoj oceni, govori o ozbiljnom narušavanju ekipe za pregovore sa EU.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Đurović: Izveštaj Evropske komisije za Crnu Goru sadrži mnogo negativnih konotacija”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.