Dodik: Cene gasa za RS ostaju iste, ništa neće zaustaviti gradnju gasovoda od Rače do Banjaluke 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da cena ruskog gasa za Republiku Srpsku ostaje ista, kao i da ne postoji nijedno pitanje koje može da zaustavi izgradnju gasovoda od Rače do Banjaluke.

Dodik je to rekao posle sastanka u Sankt Peterburgu sa generalnim direktorom „Gasproma“ Aleksejem Milerom, dodavši da je sa Milerom potvrdio ono što je juče dogovorio na sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

„Mi ćemo imati istu cenu gasa, kako je to dobila i Srbija, do 31. maja. Posle toga ćemo razgovarati. Naši potrošaći mogu računati na istu cenu, bez obzira što je ona mnogo viša na svetskom tržištu“, kazao je on za banjalučku Alternativnu televiziju (ATV).

Dodao je da je sa Milerom razgovarao i o zajedničkim projektima izgradnje gasovoda i izgradnje gasnih elektrana.

Prema njegovim rečima, bio je to „odličan i visoko prijateljski poslovni sastanak, u kojem se RS posmatra kao važna i kao prostor u kojem imaju interesa veliki giganti poput ‘Gasproma'“.

Govoreći o izgradnji gasovoda od Rače do Banjaluke, Dodik je naveo da nema pitanja koje bi moglo da zaustavi izgradnju tog gasovoda, a da RS treba da uradi operatvini plan.

„Radićemo da prepoznamo obaveze i da nema zastoja sa naše strane. Skupiću sve nadležne da sagledamo svu sitaciju, dati hitne rokove što se tiče planske dokumentacije i informisati naše partnere“, naveo je on.