Dodik kopira Putina: Predsednik RS planira da uvede zakon koji je već uveo ruski predsednik 1Foto: EPA-EFE/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK

Vlasti u Republici Srpskoj planiraju da donesu zakon kojim će se uvesti strogi nadzor nad radom nevladinih organizacija u tom entitetu, a oni koji primaju bilo kakva sredstva iz inostranstva obavezati da se registruju kao „strani agenti“, što EU i SAD osuđuju i smatraju neprihvatljivim.

Vlada RS, koju kontroliše Milorad Dodik, uputila je na razmatranje entitetskom parlamentu nacrt zakona „o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija“, piše Hina, a prenosi Index.

Ovaj dokument bi već naredne sedmice trebalo da se nađe na sjednici entitetskog parlamenta, a pošto Dodikova koalicija tamo ima solidnu većinu, očekuje se brzo usvajanje.

Dodik je još u martu najavio usvajanje čitavog niza zakona za koje su novinari, nevladin sektor i opozicione političke stranke ocijenili da imaju za cilj da ograniče slobodu govora i tako uguše kritike vlasti.

Zakon o inkriminisanju klevete u RS već je usvojen, a nadležni su sada pripremili zakonsko rešenje koje će, kako se navodi u obrazloženju, sprečiti „urušavanje pravnog sistema i ustavnog uređenja RS i štetne posledice po rad. organa i organizacija RS – I”.

Šta ovo znači u praksi?

To u praksi znači i krivičnu odgovornost za nevladine organizacije i njihove članove za koje se proceni da se ponašaju kao „agenti stranog uticaja“.

Dodik se, najavljujući usvajanje novog represivnog zakona, osvrnuo na rešenja koja postoje u SAD, ali je američka ambasada u BiH ocenila da je ono što je predloženo na kraju mnogo bliže cenzuri i nadzoru koji sprovodi Rusija.

U reagovanju ambasade navodi se da će ovaj zakon još više gurnuti RS u autokratiju i omogućiti vlastima da izbegnu svaki vid nadzora i kritika.

„Nacrt (zakona) postavlja stroge uslove za nevladine organizacije i novinare i podseća na restriktivne zakone koje je Rusija koristila da uguši neslaganje i uništi civilno društvo. Ovaj potez protiv nevladinih organizacija je još jedan pokušaj podrivanja sloboda građana. Bosne i Hercegovine od vlade RS- a“, stav je Ambasade SAD.

Na sličan način reagovala je i delegacija EU, koja je upozorila da je sadržaj nacrta zakona korak unazad na putu ka članstvu u EU.

Nejasno postavljene zakonske odredbe, kako se ističe, omogućavaju široko tumačenje, a samim tim i sankcionisanje prekršilaca.

„Prekomerne obaveze prijavljivanja, uključujući pojačan inspekcijski nadzor, odgovornost i novčane kazne, uvešće ograničenja za slobodno delovanje organizacija civilnog društva“, navodi se u saopštenju Delegacije EU u BiH koja je pozvala predstavnike parlamenta RS da odbace takav zakon. .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari