Dodik nakon sastanka sa Donfrid: Oni sve horski isto ponavljaju, zbog galame iz Sarajeva... 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO

Nakon sastanka sa Karen Donfrid i Gabrijelom Eskobarom član Predsedništva BiH Milorad Dodik je konstatovao kako nije sporna teza da BiH treba da očuva svoj teriotorijalni integritet i spoljnu suverenost i da nem izazova koji bi je ugrozili.

Dodik je, kako navodi, Donfrid rekao da je BiH bezbedna sredina i da u njoj vlada potpuna bezbednost, da nema izazova koji bi mogli dovesti do toga da ona bude destabilizovana.

„Zanimala ih je priča o, kako oni horski ponavljaju, korupciji, o održavanju izbora u planiranim rokovima i da je njihova pozicija da visoki predstavnik i vojno prisustvo u BiH ostanu. Apsolutno jedna predstava da stvari koje mi potežemo budu rešene i nije tačno da se RS bavi nekom vrstom urušavanja teritorijalnom integriteta BiH“, kazao je Dodik, aprenost sarajevsko Oslobođenje.

On navodi da se nije saglasio sa pozicijom visokog predstavnika u BiH, rekavši još jednom kako on za njega ne postoji do SAD na tome potenciraju.

Što se tiče prisustva EUFOR-a u BiH i nastavka misije Althea, Dodik je rekao kako se ranije zalagao za produženje mandata EUFOR-a.

„Zbog galame iz Sarajeva odjednom se pojavilo dodatnih 500 vojnika koji kruže po BiH, tu su ispred škola, vrtića… E, protiv takve smo misije Althea. Athea (EUFOR) može nastaviti svoju misiju u BiH kao u prethodnim godinama, ali ne moze vršiti ovakve nove operacije bez saglasnosti i odluke Predsedništva BiH. Za to se zalažem“, kazao je Dodik.

Pomoćnica državnog sekretara SAD-a Entonija Blinkena iz Biroa za evropske i euroazijske poslove Karen Donfrid je danas u sluđbenoj poseti Sarajevu. Sa njom je doputovao i posebni izaslanik američke vlade za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Sastanku su prisustvovali Dodik i Šefik Džaferović, dok treći član Predsedništva Željko Komšić nije.

Donfrid je na petodnevnoj turneji po Zapadnom Balkanu, a pre Sarajeva bila je u Prištini i Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.