Dodik nakon ukidanja Zakona o lekovima: Ustavni sud donosi odluke uperene protiv RS 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je Ustavni sud BiH politički sud, koji donosi odluke na bazi političkih instrukcija, a ne na osnovu Ustava BiH.

„To je sud čije odluke su u pravilu uperene protiv Republike Srpske i srpskog naroda“, napisao je Dodik na Tviteru.

On je još naveo da će Republika Srpska „nastaviti s primenom svojih ustavom zagarantovanih prava i uspostaviti Agenciju za lekove“.

Ustavni sud BiH danas je doneo odluku kojom je ukinuo Zakon o lekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske, ocenivši ga neustavnim.

U odluci je naglašeno da su entiteti dužni da poštuju zakone na nivou BiH, kao i odluke institucija na nivou BiH.

Apelaciju o ustavnosti ova dva zakona Ustavnom sudu podneo je bivši bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović.

Narodna skupština RS je 20. oktobra prošle godine usvojila Zakon o lekovima i medicinskim sredstvima RS, kojim je bilo predvidjeno uspostavljanje entitetske Agencije za lekove, čime bi na teritoriji ovog bh. entiteta prestala da važi nadležnost Agencije za lekove BiH.

To je bio prvi od najavljenih koraka lidera vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) o vraćanju nadležnosti sa BiH na entitet.

Vlada RS je kasnije prolongirala stupanje na snagu ovog zakona, a parlament RS nije, kako je to Dodik najavljivao, usvojio i ostale zakone, kojima je trebalo da se ponovo formira Vojska RS, kao i entitetska Uprava za indirektno oporezivanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.