Džaferović od Ustavnog suda BiH zatražio ocenu ustavnosti Zakona o lekovima RS 1foto EPA-EFE/Malton Dibra

Predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović uputio je Ustavnom sudu BiH zahtev za ocenu ustavnosti Zakona o lekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske, koji je danas stupio na snagu.

Džaferović je od Ustavnog suda BiH zatražio ocenu ustavnosti dopune Zakona o republičkoj upravi RS.

Predsedavajući Predsedništva BiH zatražio je od Ustavnog suda da ukine ove zakone i da donese privremenu meru, kojom će ih staviti van snage do donošenja konačne odluke da, kako je naveo, njihovom primenom ne bi bila napravljena nepopravljiva šteta.

Džaferović je u svom zahtevu ukazao na neuskladjenost odredbi ova dva zakona sa odredbama Ustava BiH, koje se odnose na uspostavljanje jedinstvenog tržišta na celoj teritoriji države, medjunarodne standarde i obavezu entiteta da se u potpunosti pridržavaju odluka državnih institucija.

U zahtevu se navodi da su osporeni zakoni u suprotnosti sa državnim zakonima koji regulišu te oblasti, kao i da se njima uspostavlja neustavni i paralelni sistem infrastrukture, kontrole i pravila u prometu lekova i medicinskih sredstava.

Prema njegovim rečima, ovim zakonima podriva se ustavni sistem, ignorišu propisi i standardi na nivou Bosne i Hercegovine, razgradjuje njeno unutrašnje tržište i različito tretiraju prava gradjana na u vezi sa pristupom zdravstvenoj zaštiti i lekovima.

Odredbama Zakona o lekovima RS daje se prednost pravnim osobama registrovanim na teritoriji Republike Srpske i stvara rizik u pogledu efikasnosti, kvaliteta i bezbednosti lekova i medicinskih sredstava.

Zakon o lekovima i medicinskim sredstvima RS, koji je danas stupio na snagu, prvi je u nizu zakona kojima RS planira da preuzme državne ingerencije.
Zakonom je predvidjeno osnivanje Agencije za lekove RS, čime se oduzela nadležnost Agencije za lekove i medicinska sredstva BiH na teritoriji ovog entiteta.

Državni Zakon o lekovima može se menjati isključivo u parlamentu BiH.

Tužilaštvo BiH ranije je zatražilo da mu se dostave informacije o slučaju Zakona o lekovima RS, kako bi se utvrdilo postoji li osnov za pokretanje krivičnog postupka zbog kršenja Ustava BiH.

Narodna skupština RS je u decembru prošle godine naložila Vladi RS da pripremi i zakone o formiranju Vojske RS, Visokog sudskog i tužilačkog saveta BiH i entitetske Uprave za indirektno oporezivanje, ali je na sednici održanoj početkom juna donošenje tih zakona odgodjeno za još šest meseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.