Dodik odlikovao Vladimira Putina ordenom Republike Srpske: "Zahvaljujući poziciji Putina i snazi Rusije, glas i stav RS se čuju" 1Foto: EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK

Predsednik bh. entiteta RS Milorad Dodik danas je odlikovao ruskog predsednika Vladimira Putina Ordenom Republike Srpske za „patriotizam i ljubav prema RS-u“, prenose sarajevski mediji.

„Putin je zaslužan za razvijanje i učvršćivanje saradnje i političkih i prijateljskih odnosa Republike Srpske i Rusije. Ima zasluga na polju javnih delatnosti kojima se doprinosi sveukupnom i obostranom političkom, ekonomskom, društvenom i privrednom rastu i razvoju“, rekao je Dodik, prenosi klix.ba.

„Republika Srpska posebno je zahvalna predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu koji je pouzdan oslonac RS. Zahvaljujući poziciji Vladimira Putina i snazi Rusije, glas i stav RS se čuju i uvažavaju”, kazao je Dodik odlikujući Vladimira Putina, preneo je portal istraga.ba na svom Tviter nalogu.

Orden će mu biti uručen naknadno, prilikom prvog susreta Dodika i Putina.

Naglašeno je i to da je Putin zaslužan za „naročito patriotsku brigu i ljubav prema RS-u“.

U ime predsednika Rusije i u skladu sa njegovim nalogom, zahvalnost na odlikovanju izrazio je ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov.

„Želeo bih da se zahvalim na odluci o dodeli najvišeg odlikovanja Republike Srpske”, kazao je ruski ambasador Igor Kalabuhov na svečanosti povodom neustavnog dana RS.

„Smatramo da je ovo odlikovanje afirmacija streteškog karaktera naših odnosa usmerenih jačanju prijateljstava naših bratkih narpoda“. Kada je reč o ličnom uručenju ordena Putina Kalabuhov je kazao kako će Dodik imati priliku da dođe u posetu Ruskoj Federaciji.

Dodik je jedan od retkih političara u BiH koji održava veze sa predsednikom Ruske Federacije nakon njegove otvorene agresije na Ukrajinu u februaru prošle godine.

Prema Dodikovim tvrdnjama, Putin i on se redovno čuju telefonom, a poslednji sastanak uživo bio je u septembru prošle godine u Kremlju gde su dogovarani detalji prijateljske utakmice između BiH i Rusije, koja nakon velikog pritiska javnosti ipak nikad nije održana.

Uprkos činjenici što je otvorena ruska marioneta Dodik i njegova stranka i dalje su politički faktor koji kontorliše većinu procesa u BiH. Ovakvi postupci lidera SNSD-a, u pravilu redovno naiđu na mlaku osudu predstavnika međunarodne zajednice u BiH. Kokretne sankcije, nažalost, uvek izostanu, piše klix.ba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari