dodik putinFoto: EPA/ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK/KREMLIN MANDATORY CREDIT

Predsednik Rusije Vladimir Putin poželeo je, na početku sastanka u Moskvi, srpskom članu Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku uspeh na predstojećim izborima u zemlji, poručivši da će to ojačati saranju RS i Rusije.

“Imate izbore i želim da vam poželim uspeh. Nadam se da će tako i biti. Na osnovu rezultata glasanja, pozicije patriotskih snaga će, nadam se, biti ojačane, što će nam omogućiti da dalje razvijamo plodonosnu i obostrano korisnu saradnju“, rekao je ruski lider Dodiku na sastanku u Kremlju.

Putin je naveo da Dodika vidi kao prijatelja Rusije i da mu je drago što ima priliku da razgovara o situaciji u regionu i o bilateralnim odnosima.

Dodik je, kako prenosi RTRS, rekao Putinu da njegova privrženost Dejtonskom sporazumu čuva RS.

“Za nas je uvijek važno da imamo prijatelje kao vi. Tačno je, imamo izbore ja sam se kandidovao za predsednika RS, sve ankete govore da tu neće biti problema. Nadamo se dobrom rezultatu”, rekao je Dodik.

Za nas je važno da imamo prijatelje poput predsednika Rusije Vladimira Putina, jer njegova privrženost Dejtonskom sporazumu čuva Republiku Srpsku, napisao je Dodik na svom Tviter nalogu.

Kako prenosi portal istraga.ba na svom Tviter nalogu, Dodik se pohvalio Putinu na organizovanoj prijateljskoj utakmici reprezentacija BiH i Rusije koja se igra u novembru.

Kako je rekao, ponosan je što će se to desiti, iako, kako je naveo, deo države nije za to.

Kako podseća istraga.ba, odluka Fudbalskog saveza BiH s početka septembra da organizuje utakmica dve reprezentacije u Sankt Peterburgu 19. novembra naišla je na oštre kritike javnosti.

Jedan od odgovornih za organizovanje ove utakmice je Vico Zeljković iz Fudbalskog saveza Republike Srpske, inače sestrić Milorada Dodika.

FIFA i UEFA su zabranile međunarodne nastupe fudbalskoj reprezentaciji Rusije nakon agresije na Ukrajinu, a klubovi iz Rusije su proterani iz evropskih klupskih takmičenja. Slično je i u ostalim sportovima.

TASS navodi da su pre početka sastanka, političari kratko razgovarali na nogama.

Kako je Dodik ranije rekao u intervjuu za TASS, nameravao je da razgovara sa Putinom o pitanjima izgradnje gasovoda i proširenju kulturne saradnje.

Kako prenosi RTRS, Kremlj je objavio transkript razgovora.

Vladimir Putin: Još jednom želio bih reći ono od čega sam počeo: slede vam izbori i želim vam uspeh. Nadam se da će tako i biti, nakon rezultata glasanja, da će se pozicija patriotskih snaga učvrstiti, a što će nam omogućiti da dalje razvijamo plodnu i obostrano korisnu saradnju.

Milorad Dodik: Hvala vam puno, gospodine predsedniče, na lepim željama. Hvala vam što ste me pozvali da budem danas ovde, ovo je već drugi sastanak ove godine. Želim da Vam prenesem pozdrave mog naroda, iz Republike Srpske, zahvalnost na pažnji i podršci koju nam pružate na multilateralnom nivou, pre svega u Savetu bezbednosti UN, za razumevanje konkretnih okolnosti u kojima radimo, Vaše opredeljenost za očuvanje Dejtonskog sporazuma, koji još uvijek čuva Bosnu i Hercegovinu.

S druge strane, imamo i one koji žele da budu sredstvo promene pravila, promene međunarodnog sistema, a sada je bilo veoma važno da imamo prijatelje koji razumeu našu specifičnu situaciju. Sada imamo izbore, oni će biti 2. oktobra. Kandidujem se za predsednika Republike Srpske, sada sam u Predsedništvu Bosne i Hercegovine. Uvjeren sam da ćemo imati dobar rezultat, sve ankete govore da ovde neće biti problema i nadamo se da će rezultat biti dobar.

putin dodik
Foto: Screenshot

Želim da kažem da je naš susret za mene uvijek veoma važan događaj. Ranije smo razgovarali o nekim temama. Želim da kažem da sam i dalje posvećen realizaciji naše saradnje, što je za nas veoma važno, jer smo mala zajednica, a činjenica je da mi, što je najvažnije, održavamo kontakt sa vama, to je ono što jača naše pozicije.

Pre nekoliko dana – hteo bih vam reći, doslovno se pohvaliti – imali smo priliku omogućiti da Bosna i Hercegovina odigra prijateljsku utakmicu sa vašom fudbalskom reprezentacijom u Sankt Peterburgu 19. novembra.

Naši ljudi su osigurali ovu odluku za fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine, nadamo se da ćemo zadržati ovaj datum, 19. novembar, iako jedan deo Bosne i Hercegovine to ne želi. U svakom slučaju, mi smo to uradili – u okolnostima u kojima se nalazimo.

Vladimir Putin: Sport treba da ujedinjuje, a ne da deli ljude, pa se nadam da će sportski događaj, uključujući i ovaj koji ste pomenuli, odigrati svoju ulogu u razvoju sporta i odnosima među ljudima.

Želim još jednom da podvučem: poznajemo vas kao prijatelja naše zemlje. Drago mi je što vas vidim i imam priliku da sa vama razgovaram o situaciji u regionu i našim bilateralnim odnosima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari