"Naša težnja ka Srbiji je prirodna, ne možemo sa muslimanima imati zajedničke škole": Dodik pred sutrašnji sastanak sa Putinom 1Foto: EPA-EFE/MICHAEL KLIMENTYEV /

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik (SNSD) sutra će se, kako je i najavljivano, sastati s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Moskvi.

Dodik putuje u Moskvu uoči finalne faze predizborne kampanje a kako se komentariše, “sigurno je da će mu i ovaj susret s ruskim predsednikom, koga osuđuje civilizovani svet zbog agresije na Ukrajinu, koristiti da ubere simpatije u svom biračkom bazenu“, piše Oslobođenje.ba.

Savetnica člana Predsedništva BiH Ana Trišić Babić izjavila je kako se na sastanku Putina i Dodika „ne očekuju nikakvi razgovori o narušavanju mira unutar BiH, ali se očekuju priče o ozbiljnim ekonomskim pitanjima“.

Ona je navela da predstojeći sastanak u Moskvi predstavlja nastavak razgovora započetog na Ekonomskom forumu u Sankt Petersburgu krajem juna.

„Jedna od tema sastanka biće energetska situacija i način kako da Republika Srpska prođe što bolje u ovome svemu šta se dešava. Verovatno će biti i razgovora i o tome dokle se došlo sa tad započetom pričom o projektu gasovoda iz Srbije prema Republici Srpskoj“, dodala je.

Prema njenim rečima, na svim tim sastancima, a i Ruska Federacija u svojim saopštenjima uvek ističe da podržava dejtonsku BiH u svojim granicama poštujući tri konstitutivna naroda i dva entiteta kako to i i piše u Ustavu BiH.

Govoreći o nedavnom sastanku srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, Babićeva je rekla da između Dodika i Orbana postoji razumevanje o situaciji u Evropi i svetu, te da su uvek na istim pozicijama kako da se uslovno preživi postojeća situacija.

On je juče, inače, izjavio da ideju ujedinjenja svih Srba u jednu državu ne može ništa izmeniti, ali da se realizaciji te ideje protivi Zapad, koji je prisutan na ovom prostoru i „drsko“ se meša u unutrašnja pitanja država u regionu.

„Naša težnja ka Srbiji je prirodna. Slična situacija je sa Rusima u Ukrajini, kojih je u toj zemlji 15 miliona i kojima je rukovodstvo te zemlje zabranilo ruski jezik. Zato je specijalna operacija Rusije u Ukrajini opravdana zaštitom prava svog naroda. Tako i mi ovde (BiH) sa muslimanima ne možemo imati zajedničke škole, zajedničke udžbenike“, kazao je Dodik za rusku agenciju TASS, prenela je Srna.

Dodik je rekao da su mu Amerikanci devedesetih godina objasnili zašto nisu iskoristili mogućnost nacionalnog razgraničenja BiH.

„Prema njihovim rečima, nije se moglo dopustiti stvaranje muslimanske države na teritoriji Evrope. A mi smo postali kolateralna šteta. Ako hoćete da mi ovde budemo na straži, dajte nam neke privilegije“, kazao je Dodik.

Na pitanje kakva je danas situacija u vezi sa ranije najavljivanim referendumom o nezavisnosti RS, on je rekao da ovaj BH entitet ostaje pri toj poziciji, ali i da ta ideja čeka na odgovarajući trenutak.

Dalje je naveo da Zapad daje ogroman novac na, kako navode, borbu sa malignim ruskim uticajem na Balkanu, dodavši da su sankcije koje su nemu i predsednici RS Željki Cvijanović uveli Britanci, deo te borbe.

Ocenio je da ni RS njima ne ostaje dužna, navodeći da od dolaska novog britanskog ambasadora u BiH s njim nije održao sastanak.

„Zašto da se sastajem sa predstavnicima zemlje koja uvodi sankcije, samo zato što ih Dodik ne sluša? O čemu s njima da razgovaram, zašto da dajem njemu i njegovoj zemlji legitimitet? Uopšte ništa dobro ne mislim o tim zapadnim ambasadorima koji smatraju da mogu upravljati zemljama u koje su postavljeni na tu funkciju“, rekao je Dodik, prenosi Beta.

Još je kazao da su mu sankcije ranije uvele i SAD i da njima Zapad „zbog svoje bespomoćnosti pokušava da reši pitanja s drugim narodima i zemljama“.

„Očigledno je i da sada Evropa drhti i strada pod sankcijama, a ne Rusija… U suštini, oni su sami sebi napravili probleme. Ako govorimo jezikom fudbala, to je klasični autogol, i to u 90-oj minuti“, ocenio je Dodik.

Na pitanje kakve su perspektive o stupanju BiH u NATO, Dodik je odgovorio da one ne postoje, jer RS to neće dozvoliti.

Dodik: Republika Srpska da bude nezavisna i uredi svoje odnose sa Srbijom

Milorad Dodik, član Predsedništva BiH i lider SNSD-a, kazao je da je Republika Srpska država srpskog naroda oličena u borbi za slobodu.

Dodik je, u emisiji Svjedočenje na RTRS- u rekao da Republika Srpska treba da bude sačuvana i ojačana ka krajnjem cilju – da bude nezavisna i uredi svoje državne odnose sa Srbijom.

“Republika Srpska kao nezavisna država i danas je naš cilj. Republika Srpska je samo jedna nit u kontinuitetu srpske borbe za slobodu i samostalnost na ovim prostorima”, kazao je Dodik.

Današnje vreme, dodaje, pokazuje koliki je značaj Republike Srpske, “kada neki pokušavaju Srbima da ospore 9. januar koji ostaje neprikosnoveni deo istorije srpskog naroda”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.