Dodik: Putin me sluša, nisam mogao prihvatiti ono što su mi Amerikanci rekli 1Milorad Dodik i Vladimir Putin Foto:EPA-EFE MICHAEL KLIMENTYEV SPUTNIK KREMLIN POOL

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik sutra će se satati u Moskvu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom koji ga, kako je kazao uoči trodnevne posete, „sluša“, za razliku od Amerikanaca koji traže da se promeni, piše Oslobođenje,

„Putin nikada nije tražio od mene da uradim ili ne uradim nešto, zato ga poštujem. Za razliku od njega, političari Zapad, čak i najniži po činu, pojavljuju se u mojoj kancelariji sa željom da mi nametnu neke stvari. Putin nije kalkulant, niti špekulant“, rekao je Dodik u danas objavljenom intervjuu za italijansku La Repubblicu.

Na pitanje italijanskih novinara kako je, od političara okrenutog prema Zapadu, postao „Moskvin čovek“, Dodik kaže da su se razdvojili, ali ne njegovom voljom.

„Јa sam i dalje osoba koja vjeruje u demokratske principe i slobodno tržište. Poštujem tradicionalne identitete. Ali nisam se promenio. Јednog dana su mi došli Amerikanci i rekli: ‘To i to moraš da promeniš’. Nisam mogao da prihvatim. Onaj koji istinski brani Dejtonski sporazum je Milorad Dodik“, kazao je on.

Pretpostavlja se da će Dodik sa Putinom razgovarati o aktuelnoj političkoj situaciji u našoj zemlji, kao i o narednim koracima koje planira.

Pojedinci smatraju kako je Dodik otišao „Putinu na noge“ da bi dobio „zeleno svetlo“ za provođenje svoje zamisli koje se ogledaju u vraćanju pojedinih nadležnosti na nivou Republike Srpske, što bi bilo u suprotnosti sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i ustavnim poretkom BiH.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.