Dodik razgovarao sa američkim senatorima, ponudio rešenja za prevazilaženje krize 1Članovi Predsedništva BiH sa američkim senatorima Foto: predsjednistvobih.ba

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je danas u Sarajevu sa američkim senatorima i ambasadorom SAD u BiH Majklom Marfijem o političkoj krizi u BiH, te ponudio rešenja za njeno prevazilaženje.

Srpski član Predsedništva BiH istakao je da su mir i bezbednost od presudnog značaja za region, posebno u svjetlu sukoba u Ukrajini, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH, prenosi Radio-televizija Republike Srpske.

Dodik je pojasnio američkim senatorima razloge zbog kojih smatra da BiH treba da zadrži neutralan stav prema sukobu u Ukrajini, naglašavajući da su Ukrajinci i Rusi bratski narodi za Srbe.

„Mi se zalažemo za poštovanje teritorijalnog integriteta Ukrajine i podržavamo sve diplomatske napore da se sukobi što prije okončaju“, istakao je Dodik.

Iz Predsedništva BiH saopšteno je da su članovi Predsedništva razgovarali sa delegacijom Kongresa SAD o temama bilateralne saradnje, evropskih integracija BiH i zapadnog Balkana, te održavanja izbora.

„Teme razgovora predsedavajućeg Predsedništva BiH Šefika Džaferovića i članova Milorada Dodika i Željka Komšića sa američkim senatorima Komisije za inostrane poslove Džin Šahin i Krisom Marfijem, senatorom Komisije za oružane snage Tomom Tilisom, te američkim ambasadorom Majklom Marfijem bile su i pitanja perspektive mladih, te produžetak bezbednosne misije Eufor Altea u BiH“, saopšteno je iz Predsedništva.

Članovi Predsedništva BiH izrazili su zahvalnost delegaciji američkog senata za dosadašnju podršku i napore koje čine za BiH, kao i za posetu, saopšteno je iz Predsedništva BiH.

Dodaje se da je razgovarano o pojačanom interesu nove američke administracije prema BiH i regionu na EU putu i prenesen je nastavak američke podrške evropskim integracijama regiona.

Američki senatori izrazili su podršku BiH na putu ka napretku, kao i ekonomski partneri.

Razgovarano je i o ukrajinskoj krizi, kao najvećem bezbjednosnom, humanitarnom i ekonomskom izazovu sa kojim se evropski kontinent suočava, navedeno je u saopštenju Predsedništva BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.