Dodik sa Varheljijem dogovarao otcepljenje Srpske 1foto EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji još krajem novembra je sklopio dogovor sa liderom SNSD Miloradom Dodikom o održavanju posebne sednice Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj je razmatrano pitanje prenosa nadležnosti sa nivoa BiH na nivo entiteta, piše portal istraga.ba dodajući da su tada dogovorili i da zaključci stupe na snagu šest meseci kasnije.

Sarajevski portal upućuje na izveštaj šefa Delegacije EU u BiH Johana Satlera koji je 25. novembra dostavljen u Brisel a koji je napisao neposredno nakon posete Varheljija BiH 24. i 25. novembra.

U dokumentu, u koji je sarajevski portal imao uvid, piše da su Varhelji i Dodik razgovarali aktivnostima u vezi sa posebnom sednicom Narodne skuptine RS da će se ona održati 10.decembra te da će biti najavljen šestopmesečni moratorijum na donošenje zakona o jednostranom povlačenju entiteta Republika Srpska iz državnih institucija.

Dodik i Varhelji su, naglašava se,  unapred dogovorili datum sednice NSRS kao i dinamiku “stupanja na snagu” zaključaka koji se odnose na prenos nadležnosti u oblasti sigurnosti i odbrane, indirektnih poreza i pravosuđa, iako je Kolegijum NS RS tek 7.decembra doneo formalnu odluku o datumu održavanja Posebne sednice.

Varheljijeva je ocena, piše u izveštaju Setlera, da su Dodikove izjave u medijima samo bile dimna zavesa ne i požar.

U izveštaju Setlera kao „glavni krivac“ za krizu naveden je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko jer je, kako se upućuje, nametnuo zakon o negiranju genocida poslednjeg dana mandata.

U međuvremenu, u Tužilaštvu BiH danas su nastavljena saslušanja opozicije iz entiteta BiH. Kako je novinarima kazao Mirko Šarović, lider SDS nakon izlaska iz Tužilaštva, „voleo bih da jutros ovde nisam bio“. Naveo je da nije svedočio ni protiv koga niti mu je jasno zbog čega su šefovi opozicionih stranaka pozvani na svedočenje.

„Uloga SDS-a kao opozicione stranke i mene kao lidera je već poznata javnosti, mi smo odustali od glasanja u NSRS-u jer cela ta priprema po nama nije tekla kako treba. Za mene nije sporno vraćanje nadležnosti, ali u političkom smislu smatram da smo trebali postići unutrašnji konsenzus u RS-u“, kazao je Šarović.

Slično je kazao i Goran Selak (SPS) koji je dan ranije saslušan kada je rekao „da nije bilo napada na ustavni poredak“, te da bi potezi koji se vuku na nivou BiH ali i RS-a trebali izgledati drugačije.

Predmet u Tužilaštvu BiH formiran je nakon posebne sednice NSRS-a na kojoj je donet niz zaključaka i odluka o prenosu nadležnosti sa države na entitet RS, a saslušanje svedoka i osumnjičenih je započelo juče.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.