Dodik: Šmit ispunjava želje sarajevskih stranaka i opozicije u RS 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, čiji on legitimitet ne priznaje, ispunjava želje sarajevskih stranaka i opozicije u Republici Srpskoj.

Dodik je za banjalučki „Glas Srpske“ rekao da je odustajanje Šmita od namere da promeni Izborni zakon BiH na način da olakša legitimno predstavljanje u Domu naroda Federacije BiH (FBiH), dokaz da, kako je ocenio, njegovim akcijama upravljaju sarajevski političari, kao i da će sve dovesti do još veće majorizacije Hrvata u FBiH.

Sa druge strane, dodao je, tehničke izmene Izbornog zakona, koje bi trebalo da spreče govor mržnje, sve vidove neprimerenog ponašanja u kampanji, kao i zloupotrebu javnih resursa, daju Centralnoj izbornoj komisiji BiH (CIK) „inkvizicijsku ulogu“.

„Ako američki predsednik ide u kampanju za drugi mandat, onda on koristi sve resurse, najviše iz bezbednosnih razloga“, rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, Šmit govori da je došao u BIH da zaštiti gradjane, ocenivši da njegova uloga nije da zaštiti gradjane, već Dejtonski sporazum.

„On krši Ustav, ovo je sve antidejtonski, urušena je sva priča o demokratiji. Nekoliko zapadnih zemalja želi da disciplinuje ovaj prostor. Prvo, to je eksperiment koji neće uspeti. Sve je oskrnavljeno“, rekao je Dodik.

Upitan da li će poštovati nametnute odredbe Izbornog zakona, on je naveo da bi prihvatio dogovor svih političkih faktora u RS da se „ne izlazi na izbore i da se oni organizuju samo na prostoru RS“.

„Na sceni su te ‘bitange’ iz medjunarodnog faktora, koje nama nameću narativ kako da se ponašamo. Mi odemo u Brisel, oni kažu da Evropski savet ima sastanak za pet dana i da odlučuju o Ukrajini, a možda i o BiH. Da bi imali neko mesto uoči tog sastanka kažu nam: ‘Dajte da se nešto dogovorimo’. I onda smo se mi kao nešto usmeno dogovorili, a ne pisano. Pitao sam je li to samo za ovaj put, rekli su da jeste“, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječma, onda Ukrajina dobije status kandidata, a BiH ne.

„Oni kažu da sporazum iz Brisela važi i dalje. Čekajte, šta važi dalje?“, upitao je Dodik, ističući kako nedavnio sporazum iz Brisela više ne treba da važi.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik dalje je rekao da će u septembru ponovo posetiti Rusiju, ocenivši da s Rusijom treba da se razgovara.

„Eto, sada i Amerikanci traže neke sastanke. Razgovarali smo kao da nema rata. Osnovne teme su bile vezane za naš prostor, kako napraviti gasovod, kako učiniti neke stvari za veći uticaj ruskog kapitala“, naveo je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.