Dodik: U BiH su glavni problem Bošnjaci a ne, kako tvrdi SDA, Srbi i Hrvati 1Foto: EPA-EFE/SZILARD KOSZTICSAK

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da tvrdnjom da BiH destabilizuju susedne Srbija i Hrvatska, Stranka demokratske akcije (SDA) poručuje da su problem u Bosni i Hercegovini Srbi i Hrvati, odnosno to što uopšte postoje u BiH.

„Smatram da bi Srbija trebalo da se uključi mnogo više u rešavanje problema u BiH, jer je Srbija potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma, što joj daje za pravo da o svim pitanjima koja se tiču ugovora reaguje“, kazao je Dodik za novinsku agenciju Srna.

Prema njegovim rečima, zahtev SDA zapadnim zemljama, kao garantima Dejtonskog sporazuma, da se sprovedu i podrže reforme u BiH je poruka da Srbe i Hrvate „ne treba pitati ni za šta i da je dogovor muslimana i zapadnih država dovoljan“.

Dodik je ocenio da je SDA prenebregla činjenicu da je i Rusija takođe garant sporazuma, dodavši da je prizivanje intervencije međunarodnog faktora, koji, kako je rekao, stoji kao garant sporazuma, poziv i Ruskoj Federaciji da se uključi.

„Insistiranje na jačanju državnih institucija, kako ih zove SDA, i istovremeno poštovanje Dejtonskog sporazuma je šizofrena politika ove muslimanske partije koja nikada od 1995. nije prihvatila novu političku i ustavnu realnost u BiH, što je glavna prepreka funkcionisanju BiH kakva je uspostavljena 1995. godine“, kazao je on.

Dodik je kazao i da je insistiranje da se usaglašavaju dejtonska rešenja, kakav je Dom naroda u Federaciji BiH (FBiH), sa nedejtonskim, kakav je dom naroda u Republici Srpskoj, isključeno, jer Ustav BiH poznaje samo Dom naroda u FBiH.

Prema njegovim rečima, u Republici Srpskoj živi oko 16 odsto građana koji nisu srpske nacionalnosti, dok u Federaciji BiH živi oko dva odsto Srba, što je, kako je ocenio, jasan pokazatelj i sigurnosti za povratnike i uvažavanje njihovih prava.

Dodik smatra da su Bošnjaci osnovni problem u BiH.

„SDA bi za početak trebalo da jasno kaže da BiH ne vidi kao muslimansku zemlju, da poštuju slovo Dejtona, da uvažavaju činjenicu da su Srbi i Hrvati takođe konstitutivni narodi, da sa tim narodima otvore pošten dijalog, a ne da sa međunarodnom zajednicom pregovaraju i rešenja nameću drugim narodima“, istakao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari