Dvostruka dnevnica za rad nedeljom u trgovinama u S. Makedoniji od Nove godine 1Foto: Shutterstock

U Severnoj Makedoniji će od 1. januara 2022. radnici u trgovinama koji budu radili nedeljom dobijati dvostruku dnevnicu, objavio je danas ministar ekonomije Krešnik Bekteši.

On je na Fejsbuku napisao da će, prema usvojenim izmenama i dopunama Zakona o trgovini, od 1. januara zaposleni u trgovinskim centrima, odnosno molovima, u prodavnicama na benzinskim stanicama, trgovci na malo sa jednim zaposlenim, koji budu radili nedeljom dobijati dnevnicu uvećanu za 100 odsto.

„Ovi trgovci će plaćati i dodatnih dva odsto od prometa ostvarenog u molovima u prethodnoj godini za rad nedeljom i praznicima, a ta sredstva će biti namenjena za izgradnju novih dečijih vrtića“, istakao je Bekteši (facebook.com/MinisterKreshnikBekteshi).
Nedelja će od 1. januara 2022. godine u Severnoj Makedoniji biti neradni dan, odnosno dan za nedeljni odmor za 92 odsto radnika.

Prema izmenama i dopuna Zakona o radnim odnosima, koje su usvojene 20. decembra, radnici u delatnostima koje zbog tehničko-tehnološkog procesa ne smeju da budu prekinute dobijaće najmanje 50 odsto veću dnevnicu za rad u nedelju i slobodan dan, koji mogu da iskoriste u narednih sedam dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari