Džaferović: Milanović postaje beznadežan slučaj 1Šefik Džaferović Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je danas da predsednik Hrvatske Zoran Milanović sve više postaje beznadežan slučaj.

Džaferović je ocenio da su izjave hrvatskog predsednika „sramne i nedopustive“ i da „ne priliče osobi koja je šef jedne države“.

„Poslao sam nakon tih prvobitnih izjava i njihove osude, poruku za saradnjom i rešavanjem otvorenih pitanja, a juče sam ponovo dobio iste poruke, uz uvrede i laži. Kada je u pitanju Milanović, što se mene tiče, on sve više postaje beznadežan slučaj“, rekao je on novinarima u Sarajevu.

Milanović je juče Džaferovića nazvao „sponzorom mudžahedina u Kaknju“, a ranije je izjavio „kako svaki genocid nije isti“, te da bošnjački političari od svog naroda nastoje „napravititi veću žrtvu, nego što to zaista jeste“.

Vraćanje entitetskih nadležnosti nije put kojim treba da ide BiH

Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je da održavanje sednice Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj bi se 10. decembra trebalo govoriti o vraćanju entitetskih nadležnosti, nije put kojim Bosna i Hercegovina treba da ide.

„O svim pitanjima treba da se raspravlja u institucijama BiH. Pitanje odbrane je pitanje institucija BiH. Tim postupkom Narodna skupština RS može otići samo dalje u eskalaciji loše političke situacije“, kazao je Džaferović novinarima posle sastanka članova Predsedništva BiH sa specijalnim izaslanikom američkog predsednika za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i zamenikom direktora Evropske službe za spoljne poslove (EEAS), zaduženim za Zapadnu Evropu, Zapadani Balkan, Tursku i Veliku Britaniju Markom Makovecom.

Eskobar u poslednja dva meseca po treći put boravi u BiH, gde posreduje u rešavanju trenutne političke krize u zemlji, koja je eskalirala posle odluke srpskih predstavnika da bojkotuju rad državnih institucija zbog odluke bivšeg Visokog predstavnika Valentina Incka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida.