Eskobar: Sa Dodikom teško raditi, sprečiti ga da nanese dodatnu štetu 1Foto: EPA-EFE/ GEORGI LIČOVSKI

Gabrijel Eskobar, specijalni izaslanik američke administracije za Zapadni Balkan, danas je tokom svedočenja u američkom Kongresu odgovorao na pitanja zastupnika u vezi sa aktuelnom političkom situacijom u Bosni i Hercegovini.

Jedna od zastupnica u američkom Kongresu je okarakterisala člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika kao „remetilački faktor u BiH“, dodavši da je zadovoljna zbog toga što mu je američka administracija uvela sankcije krajem prošle godine.

Eskobaru je postavila pitanje o tome šta bi Sjedinjene Američke Države dodatno mogle uraditi, na šta je Eskobar poručio kako su njihove aktivnosti usmerene prema lideru SNSD-a, te je konstatovao da je reč o osobi sa kojom je „teško raditi“.

“Naše aktivnosti su usmerene prema njemu, a ne prema Srbima ili Republici Srpskoj. Osnovni problem u BiH nije etnonacionalizam nego korpucija. To je najkorumpiranija država na Balkanu i treća u Evropi, i to je najveći razlog za odlazak mladih, te najveća prepreka za evroatlantske intregarcije”, rekao je Eskobar.

Govoreći o koracima koji bi mogli rešiti krizu u BiH, Eskobar je izneo dve stvari koje treba uraditi.

“Rešenjem izborne reforme popraviti odnose između Bošnjaka i Hrvata i nastaviti dijalog kako bi se Srbi vratili u državne institucije. Takođe, spriječiti Dodika da nanese dodatnu štetnu institucijama”, kazao je on.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.