Eskobar za HRT: Svaki korak kojim bi se destabilizovala Bosna sada bi bio katastrofalan 1Foto: EPA-EFE/ GEORGI LIČOVSKI

U procesu smo u kojem pokušavamo da sprovdmo izborne i ograničene ustavne reforme koje će omogućiti BiH da ispuni svoje težnje i jednog dana postane članica EU. Nažalost, mislim da vođe Bosne i Hercegovine ne dele tu viziju, razlozi za to nisu politički ciljevi, pre se radi o zaštiti korupcije, ocenio je specijalni američki izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar..

Odgovarajući na pitanje da li moguće da Rusija sada – usred rata u Ukrajini prizna Republiku Srpsku, on je kazao kako nije ništa čuo o tome i da bi svaki korak kojim bi se destabilizovala Bosna sada bio katastrofalan.

„Mislim da Republika Srpska ne želi nezvisnost. Mislim da se Republika Srpska, pogotovo Milorad Dodik, želi osloboditi svih federalnih sudova, istraga i regulatora koji bi stali na kraj njegovoj korupciji. Mislim da ne želi nezavisnost jer nezavisnost traži odgovornost prema budžetu i nizu drugih stvari. Zna da ga niko od suseda ne bi priznao“, naglasio je Eskobar.

On je kazao ia da bi region mogle pogoditi sankcije: „Ljudi koji ne veruju da sankcije deluju, moraju samo pogledati Rusiju.“

Na pitanje da li je moguć politički kompromis u BiH pre izbora Eskobar je kazao da je ne samo da je moguć, nego nužan i hitan: „Sve strane uključene u pregovore moraju biti brze i pobrinuti se da se izbori ove godine održe u najboljim mogućim uslovima.“

Eskobar je najavio i američko-hrvatski strateški dijaloga u Vađingtonu.

„Očekujemo važnu dlegaciju iz Hrvatske kako bismo razgovarali o produbljivanju strateškog partnerstva između SAD-a i Hrvatske. Uključeno je sve: odbrana, politika, energija, obrazovanje, trgovina i ulaganje. Tražimo način kako produbiti partnerstvo jer je Hrvatska spremna. Dokazala je da je vrlo važan partner u onome što radimo u regiji i svijetu. Preuzela je ulogu snažnog vođe“, zaključio je Eskobar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.