EU u decembru usvaja zaključke o spremnosti Hrvatske za šengensku zonu 1Emanuel Makron i Andrej Plenkovič Foto: EPA-EFE/HINA / POOL

Slovenačko predsedništvo Evropskom unijom namerava predložiti zaključke da je Hrvatska ispunila sve uslove za ulazak u šengenski prostor, koje bi ministri unutrašnjih poslova trebalo da usvoje na sastanku 9. i 10. prosinca, doznaje Hrvatska radio-televizija u diplomatskim izvorima.

Neposredno pre sastanka Veća za unutrašnje poslove, nacrt zaključaka biće na Odboru stalnih predstavnika država članica. Tim zaključcima o ispunjavanju uslova za primenu šengenskog pravnog nasleđa u Hrvatskoj i formalno bi se potvrdio završetak evaluacije.

Zaključci su prvi korak u procesu odlučivanja o pristupanju šengenskom prostoru. Paralelno s tim, u Savetu se radi i na nacrtu odluke o primanju Hrvatske koja bi se trebala naći na dnevnom redu pod francuskim predsedanjem koje počinje 1. januara 2022. godine.

Francuski predsednik Emanuel Makron, koji je u četvrtak posetio Zagreb, eksplicitno je dao podršku Hrvatskoj.

„Kao prvo, Hrvatska je spremna za Šengen, to je pokazala, poštovala je proces. Hrvatska je potvrdila da ima čvrstu organizaciju i sposobnost zaštite svojih granica, spoljnih granica Unije, u odnosu na borbu protiv krijumčarenja“, rekao je Makron na zajedničkoj konferencije za medije s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem.

Za konačnu odluku potrebno je pribaviti mišljenje Europskog parlamenta.

Reč je o savetodavnom postupku u kom Savet može ali ne mora uvažiti mišljenje poslanika. Za odluku Saveta potrebna je suglasnost svih 26 članica šengenskog procesa. Ceo postupak mogao bi trajati oko šest meseci.

Paralelno Hrvatsska se priprema i za ulazak u evrozonu, odnosno prelazak sa kune na evro od 1. januara 2023. godine.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.