GDF: Dodik uz podršku Rusije i Vučićevog režima pravi infrastrukturu za novi sukob 1Foto: Dragan Banjac

Građanski demokratski forum (GDF) ocenio je danas da srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik „pravi infrastruktru“ za novi sukob uz podršku ruske spoljne politike i režima predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

GDF je u saopštenju osudio „pokroviteljstvo Vučića prema Dodiku“, te optužio Dodika „za otvoreno huškanje na rat i odbacivanje Dejtonskog sporazuma“, za „sistematsko kršenje i destrukcija ustavnih ovlašćenja i institucija države BIH“…

„Svima u regionu je jasno da Dodik ne bi imao hrabrosti da pravi infrastrukturu za novi sukob i da ne bi išao u susret novom ratu da ne uživa nepodeljenu podršku ruske spoljne politike i Vučićevog režima“, navodi se u saopštenju.

Ocenjeno je da je Dodik „uz konstantnu podršku Vučića ceo region doveo u stanje totalne ratne psihoze“.

GDF je naveo i da od Evropske unije i SAD očekuje „da što pre zauzmu jasnije i oštrije stavove prema nosiocima ovakve politike“.

Ukazano je da bi „umesto ponovnog kažnjavanja svih građana neophodna aktivna podrška demokratizaciji Srbije“, te naglašeno da su “ to prvi preduslovi za stabilizaciju i Srbije i Zapadnog Balkana“.