Ambasada Srbije u BiH pozvala nadležne da reaguju zbog natpisa "genocidaši" na zgradi pored u Sarajevu 1foto EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Ambasada Srbije u Bosni i Hercegovini najoštrije je osudila današnji vandalski čin ispisivanja neprimerenog grafita na zgradi pored te ambasade u Sarajevu i pozvala nadležne organe da u najkraćem roku preduzmu mere iz svojih nadležnosti kako bi počinioci bili identifikovani i privedeni pravdi.

Ambasada Srbije u BiH pozvala je predstavnike institucija u BiH da se javno ograde od takvih etnički i nacionalno motivisanih dela, prenosi BHRT.

„Međusobno uvažavanje sva tri konstitutivna naroda koja žive u BiH, ali i država u regionu, osnovni je preduslov mira i stabilnosti“, dodaje se u saopštenju Ambasade.

Iz Ambasade su naveli, uzimajući u obzir da su na meti vandala u Sarajevu i ambasade Slovačke i Mađarske,
da je ovakvo raspirivanje mržnje samo izolovani slučaj, izveden od pojedinaca.

„Srbija će nastaviti da bude konstruktivan partner državama u okruženju i uvek će se zalagati za bolju budućnost svih građana, bez obzira na nacionalnu, etničku i versku pripadnost“, navedeno je u saopštenju.

Na zidu zgrade koja se nalazi u blizini Ambasade Srbije u Sarajevu ispisan je grafit „genocidaši“.

Vandali su prethodno ispisali broj žrtava u Srebrenici na ogradama ispred Ambasade Mađarske u Sarajevu koja je na glasanju o rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN bila protiv, kao i ispred Ambasade Slovačke, koja je bila uzdržana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari