Godišnjica Dejtonskog sporazuma: U RS praznik i neradni dan, u Federaciji BiH običan radni dan 1Foto/ U.S. Air Force/Staff Sgt. Brian Schlumbohm /Wikipedia

Danas se navršilo 28 godina od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen ustavno-pravni poredak zemlje.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH, sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.

Dejtonski sporazum, posle tronedjeljnih pregovora, parafirali su tadašnji predsednici Srbije Slobodan Milošević, Republike BiH Alija Izetbegović i Hrvatske Franjo Tuđman.Sporazum je parafiran u prisustvu tadašnjeg državnog sekretara SAD Vorena Kristofera, a, osim njega, glavni američki posrednici bili su Ričard Holbruk i general Vesli Klark.

Dejtonski sporazum zvanično je potpisan 14. decembra 1995. godine u Jelisejskoj palati u Parizu.

U Republici Srpskoj danas je praznik i neradni dan, dok je u Federaciji BiH običan radni dan.

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da bi bilo dobro da je Dejtonski mirovni sporazum „dobio šansu da živi u punom kapacitetu, kako je i napisan“, ocenivši da bi to značilo da je BiH uređeno društvo koje može izgraditi unutrašnji dijalog.

Ona je navela da je Dejtonski sporazum „prošao različite modifikacije“, ističući da je BiH u stalnoj krizi zbog nasrtaja na taj sporazum.

„Kroz sve godine smo videli šta se dešavalo sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i da ga danas navodno brane oni koji su najviše doprineli da bude izokrenut, te da se ganja neki duh, a ne slovo tog sporazuma“, ocenila je Cvijanović.

Osvrnula se i na visokog predstavnika Kristijana Šmita, ponovivši da on nije legalno izabran u Savetu bezbednosti UN-a, kako je to predviđeno procedurama, a da se istovremeno „poziva na Dejtonski mirovni sporazum i još preti da će nekog sankcionisati, jer ne poštuje taj sporazum“.

Prema njenim rečima, da nije bilo modifikacija Dejtonskog sporazuma u prethodnom periodu Bosna i Hercegovina bi bila uspešno društvo, koje može izgraditi unutrašnji dijalog.

„Nisu uradili ništa da bude očuvana i kada to kažem, mislim i na strani, i na domaći faktor“, rekla je Cvijanovićeva povodom 28. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Premijer RS Radovan Višković rekao je da je Dejtonskim mirovnim sporazumom potvrđen suverenitet Republike Srpske, koja je utemeljena kao jedan od dva ravnopravna entiteta, sa snažnim elementima državnosti i suvereniteta.

„Nikada ne smemo zaboraviti da potvrda naše autonomije nije došla sama, već ogromnom žrtvom naroda i političkog rukovodstva koji ga je vodio, kroz ta teška i istorijski prelomna vremena“, dodao je Višković.

Prema njegovim rečima, danas postoje oni koji bi da „ostvare ratne ciljeve, ponište suštinu Dejtonskog sporazuma i naruše prava RS“.

Povodom godišnjice Dejtonskog sporazuma nameru da se obrati građanima RS imao je prvi predsednik Republke Srpske Radovan Karadžić, ali mu je to zabranila uprava zatvora u kojem izdržava doživotnu kaznu zbog ratnih zločina, potvrdila je negova kćerka Sonja Jovičević Karadžić, prenosi RTRS.

Haški tribunal osudio je Karadžića na doživotnu robiju zbog zločina počinjenih tokom rata u BiH i kaznu izdržava na britanskom ostrvu Vajt.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari