Građani na Cetinju slavili Dan pobede 9. maj 1Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Građani Cetinja i drugih crnogorskih gradova okupili su se u prestonici gde slave Dan pobede 9. maj.

Prisutni su pojedini poslanici Demokratske partije socijalista ali i lider Socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.

Nakon okupljanja u gradu, građani su krenuli na Belveder. Na tom mestu na izlazu sa Cetinja građani su 5. septembra 2021. protestovali zbog ustoličenja mitropolita crnogorsko primorskog Srpske pravoslavne crkve Joanikija u Cetinjskom manastiru. Uz jake mere bezbednosti on i patrijarh Porfirije su tada doputovali helikopterom.

Čanak je i 5. septembra bio na Cetinju dok je trajao protest građana.

Građanski aktivista Predrag Vušurović nazvao je novu vladu „vladom Dritana prepakovanog“.

„S mesta gde je počeo njihov poraz, srećan ti Dan pobede domovino. Živeo neprobojni crnogorski narodni fronte slobode. Pamte se na Belvederu i olovni meci iz 1936. godine, i oni gumeni iz 42, nikad crnje, Vlade Crne Gore“. Okupljeni skandiraju pogrdne poruke crnogorskom premijeru.

Saradnik na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crne Gore Nemanja Batrićević naveo je da traje 200 godina „negiranja nacije“ i „otimanja kulture“.

„Dve stotine godina potiranja crnogorske nezavisnosti. To su razlozi koji su dva puta u potonjih 85 godina crnogorske patriote doveli na Belveder. Ovde nas je dovelo njihovo odbijanje da konačno shvate da onaj koji na Crnu Goru računa kao na svoju večeru, na kraju uvek ostane gladan. Ovde nas je dovela nikad naučena lekcija da onaj pred kime Cetinje zatvori svoja vrata ne može vladati Crnom Gorom“, naveo je Batrićević.

Poziv za današnje okupljanje deljen je na društvenim mrežama. Nije zvanično poznato ko su organizatori već se potpisuju kao Cetinjski građani.

Građani Cetinja inače svaki dan od početka rata u Ukrajini šetaju u znak podrške ukrajinskim građanima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.