Hrvatska kriminalistička vojna policija sprovešće istragu o padu aviona MIG-21 1Foto: Shutterstock

Kriminalistička vojna policija i glavni vazduhoplovni vojni istražitelj sprovešće istragu o padu vojnog aviona MIG-21 koji se danas popodne srušio na području Virovitičko-podravske županije, rečeno je večeras na konferenciji Ministarstva odbrane Hrvatske (MORH), uz napomenu da su piloti prijavili „određene probleme u radu motora“.

Ministar odbrane Mario Banožić izjavio je večeras u kasarni „Pukovnik Marko Živković“ kako upravo današnji incident pokazuje spremnost Hrvatske vojske da uspešno obavlja svoje zadatke, uprkos izazovnim trenucima i stanju opreme, ali je odbacio je mogućnost da podnese ostavku, a takve zahteve opozicije nazvao „sitnom politikom“, javlja agencija Hina.

„Istraga traje, sutra tokom dana biće nastavljena i verujem da ćemo utvrditi tačne razloge šta se dogodilo u tehničkom smislu“, rekao je Banožić.

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj istakao je kako i današnji incident pokazuje koliko je odluka o nabavi novih borbenih aviona (od Francuske) bila opravdana i pravovremena.

On je pohvalio sve jedinice Oružanih snaga RH, policiju, Civilnu zaštitu te gorsku službu spasavanja (HGSS) koje su „brzo i organizovano krenule u traganje i spasavanje i našle pilote“.

Istakao je da su vojni piloti koji su iskočili iz dvoseda MIG-21 vrhunski obučeni, ali da, vojnički poziv „nosi određene rizike“.

Komandant HRZ brigadni general Mihael Križanec naveo je da je posada u 13:48 objavila da će se katapultirati „zbog određenih problema u radu motora“, ada je u sledećih posal sata poleteo prvi helikopter, a ubrzo i drugi i da ssu posade uočile oba padobrana „što je potvrdilo da su oba pilota sigurno napustila avion“ pre nego što je udario u zemlju“.

Piloti su helikopterom evakuisani u 16:25, a potom odvezeni u bolnicu u Zagrebu.

Križanec je rekao zbog današnje nesreće neće biti prizemljeni svi MIG-ovi koje HRT ima u svom sastavu.

„Imamo sumnju na otkaz rada motora i tim tragom ćemo pokušati da ustanovimo šta se stvarno dogodilo. Koristićemo i izjave pilota, svedoka“, rekao je Križanec.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.