Hrvatski lovci na tartufe brinu da će zbog klimatskih promena ostati bez svog zlata 1Istra Foto: robert tomasevic / freeimages

Lov na tartufe u šumama severozapadne Hrvatske u opasnosti je zbog klimatskih promena i krčenja šuma, što izaziva strah da bi gastronomski rudnik zlata u zemlji mogao biti ugrožen, javlja Hrvatska radio-televizija.

Slikovite šume istarskog poluostva aa specifičnom mikroklimom odavno su poznate po proizvodnji nekih od najfinijih belih tartufa, čija je cena ove godine rasla do 2.500 evra po kilogramu.

Porast temperatura i manje oborina uzrokovanih klimatskim promenama u kombinaciji sa smanjenjem nivoa vode i gubitkom staništa mogli bi ugroziti prirodni inkubator preko potreban za proizvodnju luksuznoga prehrambenog sastojka.

„Teže je pronaći tartufe, nego ih prodati“, žali se francuskoj agenciji AFPDarko Muzica, predsednik Udruženja tartufara Istre, zagovaračke grupe koja vodi kampanju za zaštitu belog tartufa na poluotoku.

Muzica kaže da je loše gazdovanje šumama takođe ugrozilo buduće berbe tartufa, jer vlast daje prednost drvnoj industriji.

Strah za budućnost tartufa u Istri povezuje se s dugom ljubavi prema tom delikatesu. Istra je i dalje jedno od retkih područja izvan poznate italijanske regije Albe koje može proizvesti vrhunske bele tartufe zahvaljujući vlažnoj klimi i alkalnom tlu koje jestivim gljivama daje jaku aromu i optimalnu gustoću.

Prve pisane bilješke o tartufima u Istri potiču iz 1920. godine, kad je Istra pripadala Italiji. Navala na tartufe započela je 1999. nakon što je otkriven tartuf težak 1,31 kilogram, koji je u to vreme bio Ginisov rekorder.

U nadi da će zaštititi unosnu trgovinu tartufima, lokalno udruženje lovaca na tartufe započelo je kampanju za „zaštićenu oznaku izvornosti EU-a“. Bude li odobren sertifikat će pomoći u boljem gazdovanju šumama u regiji zaustavljanjem njihove „iracionalne devastacije“, što će garantovati autentičnost tartufa i pomoći će podizanju svesti o naporima za njihovo očuvanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari