Grlić Radman: Neminovnost je da Srbija prizna Kosovo 1Foto: EPA-EFE/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY

Hrvatski ministar za evropske i spoljne poslove Gordan Grlić Radman izjavio je da će naredni meseci biti odlučujući za postizanje dogovora u dijalogu Kosova i Srbije i ocenio kao je neminovnost da Srbija prizna Kosova, objavio je portal KoSSev, pozivajući se na njegovu izjavu Albanijan postu.

Grlić Radman je naglasio da svako rešenje mora doprineti regionalnoj stabilnosti.

„Očekujemo da će dijalog rezultirati pravno obavezujućim sveobuhvatnim sporazumom koji bi normalizovao odnose između Kosova i Srbije. Podržavamo rešenja koja bi doprinela sveukupnoj stabilnosti i prosperitetu u regionu i koja bi dovela do međusobnog priznavanja. Naš stav je da dijalog Kosova i Srbije nema veze sa statusom Kosova, već sa normalizacijom odnosa dve zemlje“, rekao je hrvtski šef diplomatije za Albanijan post.

Grlić Radman je naglasio da je priznanje Kosova neminovnost i dodao da svi sporazumi postignuti u Briselu moraju da se sprovedu, uključujući i Zajednicu srpskih opština.

„Svi dogovori postignuti u Briselu moraju da se poštuju. Međutim, ZSO mora biti u skladu sa Ustavom Kosova i ne sme imati ovlašćenja koja ugrožavaju suverenitet i funkcionalnost Kosova“, ocenio je Grlić Radman.

Njegov stav je i da da postoje dva razloga zbog kojih inicijativa „Otvoreni Balkan“ nije potrebna, navodeći nedostatak mehanizama za sprovođenje i dupliranje onih koje je već predviđao Berlinski proces.

„Jačanje opšte stabilnosti na Zapadnom Balkanu je strateški interes Hrvatske. Posebnu pažnju treba posvetiti izazovima koji postaju veoma složeni u kontekstu ruske agresije u Ukrajini. Ključni su razvoj i ekonomska integracija regiona i produbljivanje ekonomske saradnje, Berlinski proces doneo je pozitivna kretanja u ovom pravcu“, kazao je on.

Dodao je da Hrvatska podržava sve mehanizme regionalne saradnje kao suštinsku komponentu za evropsku integraciju Zapadnog Balkana.

„Ali inicijativa ‘Otvoreni Balkan’ ne nudi rešenje za operativnu implementaciju i duplira postojeće napore u okviru Berlinskog procesa“, istakao je Grlić Radman.

On je naveo i da predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću nije dozvoljeno da uđe u Hrvatsku i poseti Jasenovac, jer, kako je istakao, nije zvanično obavestio hrvatsku vlast o dolasku.

„Moramo unapred da znamo dnevni red, zvanično vreme i prirodu posete“, ponovio je stav zvaničnog Zagreba je Grlić Radman. (

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.