Selaković: Očekujemo da Hrvatska povuče priznanje Kosova zbog dobrosusedskih odnosa sa Srbijom 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman je, javno izrečenom ocenom da je priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti „Kosova“ od strane Srbije neminovnost, izašao iz okvira zvanične politike EU, koja je, podsetiću, po ovom pitanju na statusno neutralnim pozicijama, ocenio je ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.

On je istakao da Srbija, uprkos željama ministra Grlića Radmana, neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost svoje južne pokrajine, i da za to ima čitav niz valjanih razloga, te da su njeni argumenti čvrsto su zasnovani na međunarodnom pravu, na pravno važećoj Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, odnosno na temeljnim principima na kojima počivaju savremeni međunarodni odnosi.

„Pozicija hrvatske diplomatije po ovom pitanju je, najblaže rečeno, protivrečna, jer Hrvatska danas brani teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine pozivajući se upravo na princip suverenosti i nepovredivosti teritorijalnog integriteta država, a istovremeno Srbiji uskraćuje ista prava, što nije ni principijelno ni dobrosusedski“, naveo je Selaković u saopštenju.

Prema njegovim rečima, principi međunarodnog prava moraju biti univerzalni da bi uopšte bili principi, a svako odstupanje od pravila i prihvatanje presedana zapravo obesmišljava međunarodno pravo i ruši njegove temelje.

„Veliki broj zemalja je, upravo u sadašnjoj geopolitičkoj situaciji, postao bolno svestan da se povrede međunarodnog prava i principa vraćaju kao bumerang, i zato je sve veći broj onih koji odlučuju da olako dato priznanje samoproglašenom „Kosovu“ povuku. Očekujemo da će tim putem poći i Hrvatska, ne samo zbog posvećenosti međunarodnim pravu, već i zbog toga što, nadamo se, sagledava važnost izgradnje stabilnih dobrosusedskih odnosa sa Srbijom”, zaključio je Selaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari