Hrvatski usvojitelji pušteni da se u Zambiji brane sa slobode 1Foto: Shutterstock/Chernysheva Anna

Osmoro hrvatskih usvojitelja puštenoo je danas iz pritvora u Zambiji i braniće se slobode od optužbe za pokušaj trgovanja decom iz DR Konga, javili su večeras hrvatski mediji.

Sud u gradu Ndoli je sredinom februara odlučio da omogući Hrvatima odbranu sa slobode uz kauciju od oko 1.100 dolara po osobi i još nekoliko uslova poput rešavanja privremenog boravka i nalaženje zambijskih državljana koji će za njih garantovati. Oni su te uslove ispunili još prošle sedmice.

Hrvatski mediji su danas objavili i da je njihov slučaj danas s opštinskog prebačen na Visoki sud.

Četiri hrvatska para uhapšena su početkom decembra na aerodromu u Ndoli u Zambiji zbog sumnje u pokušaj trgovanja ljudima, odnosno da poseduju lažne papire o usvajanju četvoro dece iz DR Konga uzrasta od jedne do tri godine.

Usvojena deca koja su tada bila s njima, su im oduzeta, preuzele su ih socijalne službe Zambije, a od tada službeniku Ambasade Hrvatske ili usvojiteljima nije omogućeno da ih posete.

Hrvatske vlasti su u međuvremenu potvrdile da četvoro dece hrvatske papire i da je usvajanje priznato na sudovima u Hrvatskoj.

Osmoro Hrvata koji su u Zambiju otputovali da bi preuzeli usvojenu decu, pušteno je još sredinom januara da se brani sa slobode pošto su platili kauciju i ispunili sve uslove koje je sud odredio.

Potom je sud u Ndoli odbacio optužbu i naložio im da u roku od 48 časova napuste zemlju, ali su, međutim, samo dan kasnije ponovo uhapšeni na aerodromu u Ndoli uoči leta za Hrvatsku.

Tužilaštvo je potom protiv njih podiglo novu optužnicu za pokušaj trgovanja decom iz DR Konga. Nova optužnica tereti i službenicu imigracije na aerodromu u Ndoli. Slučaj je preuzela nova sutkinja, a na prvom ročištu svi su se izjasnili da nisu krivi.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je više puta da će Hrvatska nastaviti da pomaže tim svojim državljanima.

Ministar pravde Ivan Malenica ocenio da je situacija ozbiljna, a nastaviti da pomaže Hrvatima i da će sa zambijskom stranom nastaviti da radi na rešavanju statusa dece koju su hrvatski parovi usvojili, a koja imaju valjane hrvatske dokumente.

Hrvatski pravni stručnjaci isticali su da je Hrvatska potpisnica Haške konvencije kojom se reguliše pitanje međudržavnog usvajanja, ali da je u ovom slučaju reč o usvajanju iz zemlje koja nije potpisnica te konvencije.

Hrvatski ministar za rad, penzioni sistem, čporodicu i socijalnu politiku, Marin Piletić, izjavio je da je u Hrvatskoj iz Demokratske Republike Kongo ukupno usvojeno 131 dete, i da su još neki parovi u proceduri usvajanja dece iz te zemlje.

Oni su dobili preporuke kako da izbegnu slične situacije, rekao je ministar, i najavio da će se menjati zakon kojim se regulišu međudržavna usvajanja tako da treba da budu dodatno provereni svi zahtevi koji dođu hrvatskim sudovima za priznavanje međudržavnog usvajanja.

U slučaju uhapšenih Hrvata, zasad nije jasno kakvi su dokumenti dobijeni u Kongu i šta je u njima sporno, odnosno zašto ih zambijsko tužilaštvo smatra lažnim.

Mediji podsećaju da u DR Kongu godinama na snazi zabrana međudržavnog usvajanja, ali da je u praksi drugačije, odnosno da ih sudovi ipak dopuštaju kada procene da je usvajanja u interesu deteta. Zbog dugotrajnosti postupka u Hrvatskoj, poslednjih godina mnogi državljani Hrvatske okreću se usvajanju dece iz drugih zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.