Hrvatsko novinarsko društvo: Dežulović je izložen institucionalnom linču 1Foto: Fonet/ TV FoNet

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) danas je najoštrije osudilo „javni i institucionalni linč“ kojem je danima izložen novinar Boris Dežulović zbog teksta pod naslovom „Je*o vas Vukovar“ objavljenog na portalu N1, u kojem, kako se ističe, problematizuje zloupotrebu žrtve grada Vukovara u političke svrhe.

HND je u saopštenju navelo da je „posebno zabrinjavajuće što takve javne osude prema novinaru iznosi Ministarstvo branitelja institucionalizirajući time linč novinara i zatiranje slobodne riječi“, prenela je Hina.

„Upozoravamo da je kolega Dežulović u posljednjih nekoliko dana primio više od stotinu ozbiljnih prijetnji i prijetnji smrću od kojih je neke prijavio policiji“, navelo je HND i pozvalo institucije da zaštite Dežulovića od svih oblika zastrašivanja, pretnji i progona, kao i svakog drugog novinara koji podstiče važne javne rasprave kao što je ova.

„Dežulovićevi progonitelji uporno i namjerno javnosti podmeću tezu kako je kolega tekstom grubo uvrijedio žrtvu Vukovara i njegovih građana i građanki. Svakome tko je pročitao spomenuti tekst od početka do kraja jasno je kako je namjera autora bila isključivo kritizirati odnos državne i lokalne vlasti prema Vukovaru, odnos u kojemu ga razne političke opcije desetljećima pažljivo balzamiraju kako bi ga zadržale u stanju pogodnom za njihove političke interese, u kojem se njegovo postojanje svodi na mjesto posebnog pijeteta, a ne grada pogodnog za život“, navedeno je u saopštenju HND-a.

Dežulović, navodi HND,  „s pravom ukazuje na egzodus koji se događa zbog praktičnog zanemarivanja toga grada i izostanak bilo kakve političke strategije osim one komemorativne. Upravo je i samo tu problematiku isticao u svojoj kolumni, koristeći svoj jedinstven, prepoznatljiv stil, a sve u javnom interesu, ponajprije u interesu građana i građanki Vukovara“.

HND navodi da se Dežulović tom temom bavi kontinuirano i podseća da je za tekst  „Vukovar: spomenik mrtvom gradu u prirodnoj veličini“ objavljen 19. novambra 2013. godine dobio  prestižnu nagradu European Press Prize, evropskog Pulicera za najbolji komentar u konkurenciji više od 400 novinara iz cele Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.