Inicijativa u CG utvrditi zdravstveno stanje poslanika 1Skupština Crne Gore Foto: RTCG, arhiva

Centar za građansko obrazovanje (CGO) inicirao je danas u crnogorskom parlamentu utvrđivanje zakonski obaveznog lekarskog pregleda, koji uključuje testiranje mentalno-psiholoških sposobnosti i redovno testiranje na psihoaktivne supstance za poslanike i zaposlene u skupštinskoj administraciji.

Inicijativu iste sadržine, koja se odnosi na članove Vlade i njenog generalnog sekretara, CGO je prosledila ranije ove nedelje, takođe predlažući da lekarski pregled bude obavljen prilikom stupanja na dužnost i „u kasnijem radu“, izvestila je Radio-televizija Crne Gore (RTCG).

CGO obrazlaže da je potrebno ukloniti nejednakost pred zakonom najviših javnih funkcionera i, sa druge strane, državnih službenika, nameštenika, kao i drugih javnih funkcionera, koja se odnosi na (ne)obaveznost lekarskog pregleda prilikom zasnivanja radnog odnosa ili stupanja na funkciju.

Dodaje se da obaveza prilaganja uverenja o zdravstvenoj sposobnosti, radi ispunjenja uslova za zasnivanje radnog odnosa ili imenovanja, nemaju „poslanici/ce i najviši funkcioneri Skupštine Crne Gore, a Zakon o Skupštini je prava prilika da se to ispravi i da se uspostave mehanizmi u skladu sa savremenim potrebama“.

CGO ističe da je svrha zahteva u tome da bi „najviši javni funkcioneri nesumnjivo bili spremni da odgovore na složenosti i odgovornosti koje nose njihove funkcije“ i da su prilikom koncipiranja ove inicijative u obzir „dobre prakse u regionu i Evropskoj uniji“.

Među navedenim primerima je Slovenija, gde je najveća opoziciona stranka sredinom juna ove godine predstavila predlog zakona o obaveznom testiranju visokih javnih funkcionera – poslanika, ministara, državnih sekretara, premijera i predsednika – na psihoaktivne supstance, kojim je predviđeno godišnje komisijsko testiranje, o čijem rezultatu javnost mora da bude obaveštena.

„Takođe, institucije EU su u značajnoj meri to uvele kao pravilo u funkcionisanju, a slične inicijative i peticije pokretane su više puta u Velikoj Britaniji i odnose se na članove Gornjeg i Donjeg doma i trenutno su u proceduri“, prenosi RTCG i navodi stav CGO da je crnogorska javnost već iskazala snažnu podršku inicijativi koja se odnosila na članove Vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.