ISTRAŽIVANJE: Nezavisnu državu podržava 62 odsto Crnogoraca, aktuelna vlada ima podršku dva odsto građana 1Foto: agencija Damar

Ukoliko bi se sutra održao referendum za nezavisnost Crne Gore, 61,6 odsto građana bi glasalo za samostalnost, dok bi 20,3 bilo za zajednicu sa Srbijom, pokazalo je istraživanje Centra za građansko obrazovanje (CGO) i agencije DAMAR u okviru zajedničke inicijative CG puls.

Samo dva odsto građana podržava aktuelnu Vladu Crne Gore, dok skoro 30 odsto njih smatra da su izbori najbolje rešenje za izlazak iz političke krize. Građani Crne Gore imaju najveće poverenje prema verskim institucijama, a najmanje prema političkim partijama.

Građani najveće poverenje imaju u verske zajednice, zatim u obrazovni i zdravstveni sistem, pa policiju.

Ovo istraživanje je pokazalo je i da građani veruju više tužilaštvu nego sudstvu.

ISTRAŽIVANJE: Nezavisnu državu podržava 62 odsto Crnogoraca, aktuelna vlada ima podršku dva odsto građana 2
Foto: CG plus

Većina ispitanika smatra da je borba protiv korupcije koju sprovodi premijer Dritan Abazović zapravo revanšizam ili kampanja za njegovi partiju.

Ispitanici su odgovarali i na pitanja o aktuelnim političkim dešavanjima, pa većina od 37,9 odsto smatra da su izmene zakona o predsedniku neustavnim, dok skoro 34 misli da je reč o legitimnim izmenama.

Ukupno 46 odsto ispitanika se izjasnilo da nije opravdano kršiti Ustav kad to odgovara nekoj političkoj grupaciji.
Proteste pokreta “Ima nas” podržava 35,6 odsto građana dok je protiv 43,5 odsto ispitanih.

Vuk Čađenović iz DAMAR-a kazao je da 29,5 odsto građana smatra da su izbori najbolje rešenje za izlasak iz krize, te da aktuelnu vladu podržava svega dva odsto odsto građana.

Daliborka Uljarević, izvršna direktorka CGO, iznela je podatak da 60,3 odsto građana, po istraživanju, svoju budućnost vidi u Crnoj Gori, a skoro 22 odsto ne.

Oni koji bi želeli da emigriraju uglavnom bi voleli da idu u SAD, Nemačku, Švajcarsku i nordijske zemlje.

ISTRAŽIVANJE: Nezavisnu državu podržava 62 odsto Crnogoraca, aktuelna vlada ima podršku dva odsto građana 3
Foto: CG plus

Kad je reč o medijima 50 odsto građana smatra da mediji u Crnoj Gori nisu objektivni i nezavisni, a 59,3 odsto misli da mediji ne doprinose snižavanju tenzije, već da jačaju polarizaciju u društvu.

Ovo je sedmi CG puls od oktobra 2021.  od kada CGO i DAMAR sprovode ovu zajedničku inicijativu, a sa ciljem da, kroz empirijske podatke, pomognu onima koji rade na strateškom demokratskom oblikovanju društva, da odluke donose na osnovu pouzdanih podataka i temeljnih analiza, držeći u fokusu građane i građanke..

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.