Izetbegović: Prvo stavite van snage neustavni Zakon o lekovima i Zaključke 1Foto: EPA/JACK TAYLOR

Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović zahvalio se pozivu predsedniku Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljku Čubriloviću da se obrati na sednici entitetskog parlamenta.

“Kao što znate, ja sam član Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i na tom telu smo već diskutovali o navedenoj temi i uveren sam da ćemo i nastaviti jer blokada koja je bespotrebno nametnuta nikome ne donosi dobro”. Dodao je da je iznalaženje najprihvatljivijih rešenja za državu Bosnu i Hercegovinu stvar državnih institucija, a ne entitetskih, i može biti razmatrano samo u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine i ostalim nadležnim državnim institucijama.

Izetbegović je istakao da SDA u NSRS-u predstavlja “niz veoma iskusnih i sposobnih poslanika koji mogu dati konstruktivan doprinos rešavanju situacije u kojoj se kao društvo i država nalazimo, ali samo u delu koji se odnosi na entitet RS”.

Istakao je da svi u SDA žele što skoriji izlazak iz krize.

“Sve što je potrebno jeste da niko ne dovodi u pitanje neupitne vrednosti i kategorije – Ustav Bosne i Hercegovine, presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i Evropskog suda za ljudska prava, Dejtonski mirovni sporazum, uključujući i nezaobilaznu poziciju Visokog predstavnika, Evropsku konvenciju o osnovnim ljudskim pravima i slobodama, te da ne diskriminiramo jedni druge na etničkoj ili bilo kojoj drugoj osnovi. Stoga Vam predlažem da već na narednoj sednici kao prvi korak u ovom smeru stavite van snage neustavni Zakon o lekovima i medicinskim sredstvima RS-a, te zaključke kojima se krši Dejtonski mirovni sporazum i podriva ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine.

Upravo su odustajanje od blokada i povlačenje neustavnih zakona i zaključaka osnovni preduslovi za poboljšanje aktuelne političko-ekonomske situacije u Bosni i Hercegovini”, zaključio je Izetbegović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.