Kako izgledaju hrvatski evri koji su danas počeli da se izrađuju? 1Foto: EPA-EFE/CROATIAN NATIONAL BANK HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

U Hrvatskoj se evri već uveliko proizvode. Pripreme za proizvodni pogon počele su u martu prošle godine, nakon što je Vlada taj zadatak poverila hrvatskoj kovnici novca.

„Sa konkretnom probnom proizvodnjom krenuli smo tek nakon što smo dobili makete, nakon što je završen konkurs HNB-a za nacionalne motive na kovanicama evra“, objasnio je Damir Bolta, predsednik uprave Hrvatske kovnice novca, prenosi Večernji List

Na alatima za testiranje radilo se nekoliko meseci, a proizvodnja evro kovanica iz testne u regularnu prešla je nakon odluke Saveta o prijemu Hrvatske u evrozonu, 12. jula. „Od tog dana prese vrte kovanice koje smo ovlašćeni da stavimo u promet. Po završetku proizvodnje ih predajemo HNB-u koji je naručilac, a kada stignu do građana, to je na njima“, otkrio je Bolta i objasnio kako trenutno rade u tri smene, a šest presa može da proizvede u proseku oko 4 miliona novčića.

„Radićemo u tri smene dok se ne obezbedi dovoljna količina za predsnabdevanje“, primetio je on i otkrio zanimljiv podatak. Naime, danas se u prešama proizvodi poslednji prigodni opticajni novčić od 25 kuna. Na njemu će biti motiv Pelješkog mosta. Ostale kune za opticaj ne proizvode se od prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari