Kako je Magnifico reagovao na Dodikovu izjavu da su njegovu pesmu pevali pre 100 godina? (VIDEO) 1Foto printscreen /magnifico

Član Predsedništva BiH Milorad Dodik doveo je u ponedeljak u prostorije Predsedništva BiH harmonikaša i u društvu nekoliko ljudi otpevao, između ostalih i pesmu Pukni zoro.

U izjavi je nakon toga rekao da je to pesma koju su srpski vojnici pevali tokom Prvog svetskog rata u bitkama na Kajmakčalanu, prenosi N1 Sarajevo.

Njegove izjave nisu tačne, jer je pesmu napisao slovenački muzičar Magnifico i to za film Montevideo, Bog te video. Muzičar se oglasio na Facebooku na način da je pogledao Dodikov snimak, bez da bi rekao ijednu reč.

“Pevao sam pesmu Pukni zoro / … / To je divna pesma koju su prvi put u teškim borbama otpevali srpski vojnici na Kajmakčalanu, u kojoj su se borili za povratak na teritoriju Srbije. To je lepa pjesma, nikoga ne vređa i govori o vojnicima koji se vraćaju iz rata a ne vojnicima koji idu u rat”, rekao je u izjavi srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Kako prenosi N1 Sarajevo, slovenački muzičar već je odgovorio na Dodikove navode na Facebooku, gde je objavio video kako gleda Dodikove izjave. Magnifico nije ništa komentarisao rečima, već je samo snimku pripisao: “Svakim danom sve više napredujem”.

Takođe je pevao i Srpkinja je mene majka rodila

Hrvatski član Predsedništva Željko Komšić komentarisao je da se Dodik osramotio tim činom.

“Lako je glumiti budalu, ali posledice mogu biti i teške”, rekao je i dodao, između ostalog, da je harmonikaš zaista nepotrebna provokacija. Takođe su i predstavnici opozicionih stranaka u Republici Srpskoj upozorili da je to sramotan čin.

Nakon objavljivanja snimaka, rekli su da se srame onoga ko predstavlja srpski narod u Predsedništvu BiH.