Kako su Mađari došli do koncesije za Solarnu elektranu Trebinje 1: Elektroprivreda entiteta RS krije informacije o prenosu vlasništva 1Foto: istraga.ba

Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) odbila je zahtev Transparency International u BiH (TI BIH) da dostavi ugovor kojim je omogućeno mađarskoj kompaniji Lugos Renewables (LREN) da preuzme 70 odsto vlasništva nad javnim preduzećem “Solarna elektrana Trebinje 1“.

Ovim ugovorom mađarski investitor bez javnog nadmetanja došao je do koncesije za izgradnju solarne elektrane pod uslovima koje ERS ne želi da objavi javnosti, piše portal istraga.ba. U odgovoru TI BIH-u uprava ERS-a navodi da taj ugovor još nije zaključen, nego je samo „utvrđen njegov sadržaj“, objavio je Transparency international u BiH.

“U svakom slučaju i u odnosu na utvrđeni sadržaj ugovora ERS je utvrdio da postoji izuzetak od Zakona koji se odnosi na pristup informacijama a koji uključuje poverljive interese treće strane, te je po obavljenom ispitivanju javnog interesa utvrđeno da informacija nije od javnog interesa“, navode iz ERS-a i dodaju da mađarski investitor nije saglasan da sadržaj ugovora dospe u javnost.

Pod kojim uslovima je LREN uveden u posao?

Kako ERS ne želi da objavi sadržaj ugovora sa Mađarima, zvanično nije ni moguće proveriti navode iz ugovora koji se pojavio u javnosti, a prema kojima je ERS ustupio 70 odsto vlasništva mađarskom investitoru za oko pet miliona KM koliko vredi koncesija i tehnička dokumentacija koja se odnosi na investiciona ulaganja, piše Istraga.ba.

Tu se navodi da mađarski LREN ipak ima pravo da proda nazad ERS-u udeo od 70 odsto po ceni koja će iznositi čak 16 miliona maraka, ako se ne ispune dva uslova. Jedan je da se potpiše aneks koncesionog ugovora i rok izgradnje solarne elektrane, koji ističe u oktobru ove godine, produži za još 24 meseca, a drugi da se ispune obaveze iz člana 16. koncesionog ugovora.

Taj član 16., prema sadržaju prvobitnog koncesionog ugovora koje je Ministarstvo energetike i rudarstva RS dostavilo TI BIH-u, odnosi se, ukazuje portal, na obezbeđivanje bankarskih garancija u visini od četiri odsto vrednosti projekta (preko četiri miliona KM), kojim koncesionar garantuje da će izvršiti obaveze iz ugovora.

S obzirom na to da preduzeće “Se Trebinje 1“ ne želi da objavi sadržaj koncesionog ugovora koji trenutno ima, nije poznato de li su potpisani pomenuti aneksi. U odgovoru TI BIH-u, direktor ovog preduzeća takođe navodi da mađarski investitor nije saglasan da koncesioni ugovor dospe u javnost.

U svakom slučaju i u odnosu na utvrđeni sadržaj ugovora ERS je utvrdio da postoji izuzetak od Zakona koji se odnosi na pristup informacijama a koji uključuje poverljive interese treće strane, te je po obavljenom ispitivanju javnog interesa utvrđeno da informacija nije od javnog interesa, navode iz ERS-a i dodaju da mađarski investitor nije saglasan da sadržaj ugovora dospe u javnost.

Objavljivanje svih uslova pod kojima se gradi ovaj značajan projekat posebno je važno zbog negativnih iskustava na sličnim projektima, poput onog sa izgradnjom HE Bistrica gde je ERS na ovo preduzeće preneo koncesiju, prodao 90 odsto udela laktaškoj firmi Kaldera Company za 6,8 miliona KM, a zatim 51 odsto tog preduzeća ponovo kupio za 10,6 miliona KM.

Kako je mađarski investitor došao do koncesije?

Koncesija za izgradnju solarne elektrane u Trebinju dodeljena je 19.oktobra 2020. Elektroprivredi RS bez javnog poziva,  jer u Zakonu o koncesijama RS postoji mogućnost da se ugovor dodeli putem pregovaračkog postupka, ako samoinicijativna ponuda dođe od javnog preduzeća koje obavlja delatnost od opšteg interesa.

Celi projekat vredan preko 100 miliona KM, prema koncesionom ugovoru, ERS je trebalo da završi do oktobra ove godine.

Ipak ovo javno preduzeće očigledno nije imalo nameru da gradi ovu solarnu elektranu jer je samo desetak dana kasnije ERS na svojoj adresi osnovao preduzeće “SE Trebinje 1“ kojem je prvo ustupljena koncesija, a zatim je 70 posto tog preduzeća ustupljeno mađarskoj kompaniji LREN.

Na taj način mađarski investitor je bez javnog nadmetanja uveden u ovaj posao, a od javnosti se skrivaju uslovi pod kojima će se finansirati i realizovati celi projekat.

Da bi sve bilo moguće realizovati prvo je, ukazuje istraga.ba, Komisija za koncesije RS morala dati saglasnost da se koncesioni ugovor prenese sa ERS na novo preduzeće „SE Trebinje 1“, što je po zakonu moguće ako „ERS iz finansijskih ili drugih razloga ne može realizovati ovaj projekat“.

Pre nego što je odobrila ustupanje ove koncesije, Komisija je prema pravilniku koji reguliše ovu oblast morala ispitati finansijsko stanje novog koncesionara „SE Trebinje 1“, kao i dokaze o njegovoj tehničkoj opremljenosti, ranije izvedenim radovima i dokaze da ima obezbeđena finansijska sredstva.

Komisija je u maju 2021. odobrila ustupanje koncesije novom preduzeću „Se Trebinje 1“ koje je u 2021. imalo prihode od svega 800 maraka. Zbog toga je TI BIH zatražio od Komisije dokaze kojima je utvrđeno finansijsko stanje ovog preduzeća kao i to da ono ima obezbeđena finansijska sredstva.

Zatim je kako u odgovoru TI BIH-u navode iz „SE Trebinje 1“, Vlada Republike Srpske 30. decembra 2021. odobrila da se 70 odsto udela u tom preduzeću prenese sa ERS-a na mađarski LREN.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.