Kanabis u Crnoj Gori na putu legalizacije 1Foto: Pixabay/7raysmarketing

Pred crnogorskim poslanicima uskoro će se naći dve inicijative, jedna za legalizaciju ulja kanabisa u medicinske svrhe, a druga, osim u medicinske, obuhvata i legalizaciju konzumiranja marihuane.

Ovo pitanje prvi put je otvoreno u Crnoj Gori, a javnost je podeljena oko obe inicijative.

Prva inicijativa

Zakon o legalizaciji upotrebe ulja kanabisa u medicinske svrhe predložila je vladajuća Socijaldemokratska partija (SDP) koja smatra da treba pomoći građanima koji se bore protiv kancera i teških bolesti, da pod lekarskim nadzorom koriste ulje kanabisa.

Portparol SDP-a Mirko Stanić za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da postoji podrška u parlamentu za usvajanje ovog zakona:

„Mislim da ćemo imati široku podršku za predlog Zakona koji u završnoj fazi. Konsultujemo se sa stručnjacima da Zakon ostvari cilj – pomogne ljudima koji imaju potrebu za uljem kao lekom, a da istovremeno imamo ozbiljnu kontrolu od zloupotrebe“.

Stanić kaže da se procenjuje da nekoliko hiljada građana Crne Gore koristi ulje od kanabisa po preporuci ili vlastitoj želji kako bi lečili kancer, alchajmerovu i parkinsonovu bolest, te čitav niz psihičkih i fizičkih oboljenja:

„Želimo da tu oblast regulišemo poput zemalja koje su to uspešno uradile“.

Upitan kako će kontrolisati proizvodnju i distribuciju ulja od kanabisa, Stanić kaže da se to ne može rešiti samo predloženim Zakonom o legalizaciji ulja od kanabisa.

„Postoji interesovanje za industrijsku proizvodnju konoplje i kanabisa od kojeg bi se pravilo ulje. Potrebno je doneti podzakonske akte kako bi ova oblast bila regulisana. Tražimo doktorsku kontrolu, za doziranje i primenu ulja od kanabisa, što sada građani sami procenjuju“.

Podršku ideji legalizacije kanabisovog ulja u medicinske svrhe dale su vladajuće Socijalistička narodna partija, Bošnjačka stranka i Građanski pokret Ura.

Druga inicijativa

Peticiju za dekriminalizaciju marihuane u Crnoj Gori koju je inicirala nevladina organizacija Legalizuj.me, potpisalo je 6.450 građana.

To je dovoljno da se u Skupštini Crne Gore inicira legalizacija marihuane kako u medicinske, tako i u „rekreativne“ svrhe.

Predstavnik organizacije Legalizuj.me Nikola Banović kaže za RSE da kanabis mora da se dekriminalizuje, jer bez toga neće biti moguća ni legalna upotreba kanabisovog ulja.
On se zalaže za regulaciju tržišta kanabisom, odnosno kontrolu kvaliteta, prodaje, konzumacije i uzgoja.

„Zalažemo se da se pušenje kanabisa obavlja na tačno određenim lokacijama, kao što su kanabis klubovi i da se konzumira kod kuće. Predložili smo i da se uzgaja kod kuće i to do četiri biljke. Želimo da obezbedimo medicinsku podršku za ljude kojima je to potrebno u lečenju najtežih bolesti“, pojašnjava Banović.

Ljekarska struka poziva na oprez

Legalizacija onoga što se sada tretira kao opojna droga ili psihoaktivna supstanca je isključivo pitanje struke i ta problematika nije tako jednostavna kao što se predstavlja, upozorava za RSE doktor Danilo Jokić, direktor Doma zdravlja u Podgorici i subspecijalista za bolesti zavisnosti.

Poštujući peticiju potpisanu od preko šest hiljada građana, Jokić kaže da se može govoriti o legalizaciji u medicinske svrhe, a da za legalizaciju marihuane u cilju uzgajanja i konzumiranja neće biti raspoloženja u Skupštini Crne Gore.

„Kao lekar mogu da kažem da danas imamo toliko medicinskih proizvoda koji mogu da saniraju bolove da nema potrebe da se uvode (legalizuju) bilo kakve psihoaktivne supstace“.

On smatra da zbog malog broja stanovnika i malog broja obolelih od teških bolesti, Crna Gora ne mora da ulazi u priču o legalizaciji i proizvodnji psihoaktivnih suupstanci.

„To možemo da uvozimo od renomiranih firmi, jer se radi o malim količinama“, kaže Jokić.

Izražava i sumnju da se iza priče o legalizaciji supstanci krije mogućnost zloupotrebe:

„Čim nešto stavite u legalne tokove, koliko god da je zakonska regulativa dobra, uvek imate mogućnost zloupotrebe. Pominje se samostalno uzgajanje, mogućnost konzumiranja od 40 grama mesečno… Bojim se da je to već prostor za jednu strašnu zloupotrebu i da ne postoji represivni aparat u Crnoj Gori koji bi to mogao da kontroliše.“

Jokić kaže da po ovom pitanju treba dati prednost struci, a da ujedno građani imaju pravo da ne razumeju. Podseća da u Crnoj Gori danas postoji registar zavisnika.

„Stavljanjem u promet navedenih supstanci samo ćemo zakomplikovati problem“, zaključuje Jokić.

Ostatak teksta pročitajte na Radio Slobodna Evropa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.