Kanton Sarajevo sa 200 KM subvencioniše mladim parovima zakup stana pola godine 1Sarajevo Foto: Pixabay/Chris Spencer-Payne

Kanton Sarajevo će u ovoj budžetskoj godini subvencionisati eio zakupa stana ili kuće na području Kantona Sarajevo mladima u bračnoj ili vanbračnoj zajednici, sredstvima u iznosu od 200 KM za period od šest meseci.

Ova odluka je doneta danaa na sednici Vlade Kantona Sarajevo, na predlog Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.

Javni poziv mladima za dodelu ove subvencije, sa uslovima i kriterijima, po najavi resornog ministra Envera Hadžiahmetovića, takođe će biti raspisan u narednih deset dana.

„Ovo je jedan od načina kojim nastojimo pomoći i mladima koji nisu kreditno sposobni i nemaju mogućnost da kupe stan i reše svoje stambeno pitanje u postojećoj ekonomskoj situaciji, u uslovima visoke nazaposlenosti, visokih cena stanova i kamatnih stopa na stambene kredite kod banaka”, kazao je ministar Hadžiahmetović.

Iz Vlade KS dodaju da se ova odluka odnosi na ljude od 18 do 38 godina, jer se u postojećoj ekonomskoj situaciji u Bosni i Hercegovini teže zapošljavaju, a time i teže opredeljuju za stupanje u bračnu ili vanbračnu zajednicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.