Kongres SAD usvojio zakon o BiH: Traži se sprovođenje presuda iz Strazbura, ciljane sankcije za pojedince 1Foto: istraga.ba

“Politika SAD-a će podstaći Bosnu i Hercegovinu da sprovede presude Evropskog suda za ljudska prava”, piše u Zakonu koji je u utorak uveče usvojio američki Kongres, prenosi istraga.ba.

Presuda Ustavnog suda BiH u slučaju Ljubić, na kojoj je insistirao deo američke administracije, uopšte se ne pominje u ovom dokumentu već je fokus na pet presuda Evropskog suda za ljudska prava iz Strazburu koje je su bile ignorisane u prvobitnom planu OHR-a prilikom izmena Izbornog zakona i Ustava FBiH.

Osim sprovođenja presuda ESLJP, Kongres je ovim zakonom podržao suverenitet Bosne i Hercegovine, teritorijalni integritet i multietnički karakter; zatim napredak Bosne i Hercegovine ka evroatlantskim integracijama.

Kongres ohrabruje i zvaničnike u Bosni i Hercegovini da nastave institucionalno učešće na svim nivoima vlasti, te da unaprede funkcionalnost i reforme za veći prosperitet kako bi Bosna i Hercegovina dobila status status kandidata za EU.

Politika SAD-a je da koristi ciljane sankcije protiv osoba koje potkopavaju Dejtonski mirovni sporazum i demokratske institucije, uključujući blokiranje, bojkot ili nepriznavanje rezultata izbora. SAD u Bosni i Hercegovini podržavaju mir i stabilnost.

SAD želi da podstaknu Evropsku uniju da se pridruži Sjedinjenim Državama i Ujedinjenom Kraljevstvu u sankcionisanju Milorada Dodika, člana Predsedništvo Bosne i Hercegovine, zbog njegovih postupaka koji podrivaju stabilnost i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine Hercegovina.

Nadalje, ovim Zakonom se planira razotkrivanje i osuda Vlade Rusije za njenu ulogu u podsticanju nestabilnosti u Bosni i Hercegovini i podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Podržava se uloga Kancelarije visokog predstavnika i snaga Evropske unije u Operacija BiH Althea; te se planiraju aktivnosti sa drugim državama u regionu, uključujući Srbiju i Hrvatska, kako bi podržale teritorijalni integritet i stabilnost Bosne i Hercegovine.

U zakonu se dalje razrađuje način uvođenja sankcija prema osobama koje podrivaju Dejtonski mirovni sporazum ili prete sigurnosti BiH.

Osim toga, sankcije su predviđene i za one koji direktno ili indirektno učestvuju u korupciji u BiH, uključujući korupciju zvaničnika ili osoba povezanih sa vlašću u Bosni i Hercegovine. Sankcije se planiraju i za aktualne ili bivše državne službenike na bilo kojem nivou vlasti u Bosni i Hercegovini, koji su zloupotrebili javnu imovinu radi lične koristi ili u političke svrhe, koji su koristili prirodne resurse ili mito.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.