Krenule redukcije vode u Istri: Kazne rigorozne i to pred novi toplotni talas 1Foto: Pixabay

U Istrije od ponoći na snazi prvi stepen restrikcije vode, odnosno zabrana upotrebe vode za piće za pranje vozila, ulica, trgova i javnih površina, kao i privatnih i javnih zelenih površina, tuširanja na plažama i bazenima, sa izuzetkom pijaca i ribarnica.

Ova odluka doneta je u petak u Puli na sastanku istarskog župana Borisa Miletića sa gradonačelnicima i direktorima vodovoda, uz napomenu da se odluka primenjuje od ponoći s nedjelje na ponedjeljak. Ova mera doneta je jer hidrološka situacija u Istri već neko vreme nije povoljna, a značajnije padavine se ne očekuju u narednih mesec dana.

„Apelujem na sve da štede vodu za piće kako u narednom periodu ne bismo bili primorani da donosimo još restriktivnije mere“, rekao je istarski župan Boris Miletić u izjavi za novinare.

Miletić je pozvao sve građane, privredne subjekte i turiste da racionalno troše vodu za piće: „Svako od nas može da uštedi 10 do 15 odsto količine vode kako ne bismo bili prinuđeni da donosimo još restriktivnije mere, a sve u cilju stalnog snabdevanje pijaćom vodom za naše građane i goste“, rekao je on.

Dodatni problem je što će Hrvatsku ove sedmice zahvatiti novi toplotni talas, pa bi suša mogla potrajati.

Kazna je isključenje sa vodovoda

Nadzor nad sprovođenjem mera smanjenja vršiće opštinski redari koji će uočene prekršaje prijaviti Državnom inspektoratu. Državni inspektorat će delimično ili potpuno isključiti prekršioce iz vodovoda, sve dok traju mere smanjenja.

Inače, na stranicama Županije nema informacija o tome da su uvedene restrikcije vode, a kamoli dodatnih detalja i uputstava.

U marinama u Istri pojavile su se obavijesti da od danas neće biti pranja čamaca pitkom vodom, a ostaje da se vidi šta će biti sa autopraonicama, jer je od danas zabranjeno i pranje vozila pijaćom vodom. Nema više zalivanja travnjaka i sličnog, a ni tuširanja na plažama, piše IndexHR.

Iz Grada Pule saopšteno je da Javno preduzeće „Pula Herculanea“ danas, kao i proteklih 14 godina, pruža usluge navodnjavanja javnih zelenih površina u centru Pule i čišćenja puteva vodom sa izvora Nimfej, koja ne pripada vodovoda i koji sadrži tehnološki ispravnu vodu koja nije namenjena za piće. Od ukupno 70.000 m3 za koje je ove godine izdata vodna dozvola, 15 odsto kapaciteta sa pomenutog izvorišta iskorišćeno je za potrebe službi Herculanea, a redovnim analizama utvrđeno je da trenutno ne postoji opasnost od isušivanja izvorišta. gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.