Istra uvela restrikcije: Zabranjeno korišćenje pijaće vode za tuširanje, pranje i navodnjavanje 1Foto; Pixabay/VladoZg

U Istrije od ponedeljka na snazi prvi stepen restrikcije vode, odnosno zabrana korišćenja vode za piće za pranje vozila, ulica, trgova i javnih površina, kao i privatnih i javnih zelenih površina, tuširanja na plažama i bazenima, sa izuzetkom pijaca i ribarnica.

Ova odluka doneta je u petak u Puli na sastanku istarskog župana Borisa Miletića sa gradonačelnicima i direktorima vodovoda, uz napomenu da se odluka primjenjuje od ponoći s nedjelje na ponedjeljak. Ova mjera donesena je jer hidrološka situacija u Istri već neko vrijeme nije povoljna, a značajnije padavine se ne očekuju u narednih mjesec dana.

„Apelujem na sve da štede vodu za piće kako u narednom periodu ne bismo bili primorani da donosimo još restriktivnije mere“, rekao je istarski župan Boris Miletić u izjavi za novinare.

Prema njegovim rečima, poljoprivrednici trenutno nisu obuhvaćeni odlukom, a ključno je, kako je rekao, „da se smanji potrošnja vode u odnosu na 2019. godinu kako bismo ovim merama mirno dočekali prve padavine”.

Pozvao je sve da racionalno koriste vodu

Miletić je pozvao sve građane, privredne subjekte i turiste da racionalno troše vodu za piće jer, kako je rekao, „svako od nas može da uštedi 10 do 15 odsto količine vode kako ne bismo bili prinuđeni da donosimo još restriktivnije mere, a sve sa u cilju stalnog snabdevanja pijaćom vodom naših građana i gostiju“.

Znam da je teško i da mere nisu popularne, ali se nadam da neće morati da se ide na drugi nivo mera“, zaključio je Miletić i dodao da odluka ostaje na snazi dok se hidrološka situacija ne popravi.

„Situacija definitivno nije dobra“

„Situacija sa našim izvorištima koja se koriste u našem javnom vodovodu definitivno nije dobra. Sva izvorišta su u mnogo lošijoj situaciji nego što su bila 2012. godine. Trenutno jedino akumulaciono jezero Butoniga ima nešto veću količinu vode. , pa se nadamo da neće biti problema“, rekao je Mladen Nežić, direktor Istarskog vodovoda, dodajući da zagađenja nikada nije bilo.

Načelnik Županijskog štaba civilne zaštite Dino Kozlevac istakao je da će preduzete mere dati rezultate samo ako ih se svaki pojedinac pridržava. To će doprineti prevazilaženju ovog sušnog perioda letnje turističke sezone. On je pozvao građane da se pridržavaju mera, jer se potrošnja mora smanjiti za 10 do 15 odsto, piše IndeksHR.

Takva odluka doneta je i 23. jula 2012. godine i tada je obuhvatila poljoprivrednike, što sada, uprkos prvim najavama, nije slučaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.