Krivokapić smenjuje Abazovića sa funkcije šefa Biroa za operativnu koordinaciju 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Predsednik crnogorske vlade Zdravko Krivokapić zakazao je za danas hitnu sednicu Veća za nacionalnu bezbednost na kojoj će pokušati da smeni potpredsednika Vlade Dritana Abazovića sa funkcije šefa Biroa za operativnu koordinaciju, čime bi protivustavno preuzeo kontrolu nad celim bezbednosnim sektorom, piše Pobjeda.

Krivokapić preko Dejana Vukšića, ukazuje se, već kontroliše Agenciju za nacionalnu bezbednost, a preuzimanjem kontrole nad Biroom bi pokušao da protivustavno da preuzme I kontrolu nad MUP-om i policijom.

Biro za operativnu koordinaciju je telo zaduženo za izvršavanje i realizaciju zaključaka Veća za nacionalnu bezbednost, utvrđivanje zadataka obaveštajnog sektora, i koordinacijom aktivnosti organa iz tog sektora.

Dva izvora Pobjede iz Vlade saopštila su da je plan Krivokapića da, kroz izveštaj o Cetinju o postupanju državnih organa, pokuša da smeni Abazovića ili predloži njegovu smenu.

„U planu je da se optuži Abazović za nekoordinaciju i neposlušnost policije i tako nađe razlog za njegovu smjenu sa funkcije predsednika Biroa“, rekao je izvor Pobjede iz samog vrha Vlade.

Većem za nacionalnu bezbjednost predsedava premijer Zdravko Krivokapić. Članovi su potpredsednik Vlade Dritan Abazović i ministri Sergej Sekulović, Olivera Injac, Milojko Spajić i Đorđe Radulović.

Članovi Veća su i direktor ANB Dejan Vukšić, predsednik skupštinskog Odbora za bezbednost i odbranu Milan Knežević kao i njegov zamenik Mevludin Nuhodžić. Po funkciji član Veća je i ministar pravde, telo kojim od juče koordiniše upravo premijer.

Krivokapić je juče preuzeo koordinisanje Ministarstvom pravde, ljudskih i manjinskih prava (MPLjMP) gde je vršilac dužnosti bio ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović.

Konstelacija snaga je takva da Krivokapić trenutno nema većinu da smeni Abazovića. Međutim, prema tvrdnjama izvora Pobjede, Krivokapić će se pozvati na zakon o osnovama obaveštajnog sektora po kojem članove Biroa za operativnu koordinaciju imenuje Vlada, a šefa tog tela predsednik Vlade.

„Radom Biroa za operativnu koordinaciju koordinira član Veća za nacionalnu bezbednost koga odredi Savet za odbranu i bezbednost, na predlog predsednika Veća“, navodi se u zakonu što će, prema tvrdnjama izvora Pobjede, Krivokapić iskoristiti da smeni Abazovića ili predloži njegovu hitnu smenu.

Formiranjem Biroa Crna Gora je prvi put dobila takvo telo, čiji članovi su direktori Agencije za nacionalnu bezbednost i Uprave policije, Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, načelnici Generalštaba Vojske Crne Gore, Odeljenja za vojno obaveštajne i bezbednosne poslove Ministarstva odbrane, sekretar Veća za nacionalnu bezbednost i generalni direktor Direktorata za bezbednosno zaštitne poslove i nadzor Ministarstva unutrašnjih poslova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.