Krizno stanje u energetici u Severnoj Makedoniji produženo do 30. aprila 2023. 1Foto: Vikipedia

Parlament Severne Makedonije porudužio je danas na predlog Vlade, krizno stanje u snabdevanju strujom na teritoriji cele države i toplotnom energijom u Skoplju do 30. aprila 2023. godine.

Poslanici u Sobranju usvojili su većinom glasova dve odluke o produženju jednomesešnog kriznog stanja u energetici, koje je vlada Dimitra Kovačevskog uvela 1. septembra, kako bi imala dodatne mehanizme da se lakše izbori sa energetskom krizom.

Tada je objašnjeno da krizno stanje uvodi zbog nedostatka električne energije i stanja na tržištu struje i zbog nedostatka toplotne energije, mogućnosti korišćenja alternativnog goriva i stanja na tržištu.

Prehodno je u novembru prošle godine u Severnoj Makedoniji prvi put proglašeno krizno stanje u snabdevanju strujom da bi država mogla da interveniše iz budžeta radi povećanja likvidnosti energetskih kompanija za proizvodnju i prenos struje, EMS I MEPSO i uvoza struje u slučaju eventualnih havarija u elektranama.

Vlada Zorana Zaeva je tada 9. novembra 2021. uredbom proglasila krizno stanje u snabdevanju strujom u trajanju od 30 dana, nakon čega je odlukom Sobranja produženo do 9. juna 2022. „zbog nedostatka struje i stanja na tržištu elektičnom energijom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.