Lavrov na srpskom jeziku izdiktirao zadatke Republici Srpskoj: Ruski ministar se obratio na otvaranju Kancelarije Ambasade Rusije u Banjaluc (VIDEO) 1Foto: EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL

Sergej Lavrov, ministar inostranih poslova Ruske Federacije, obratio se danas video vezom povodom svečanog otvaranja Kancelarije Ambasade Ruske Federacije u Banjaluci, prenosi RTRS.

On je na srpskom jeziku govorio o jakim vezama Rusije i RS.

„Kontakti na najvišem nivou postali su redovni, održava se intezivan politički dijalog, uključujući i na parlamentarnom nivou“.

Zahvalio je na „divnom događaju“ navodeći da je urađen ogroman posao čiji su rezultati vidljivi danas.

„Trenutak je zaista istorijski. Nije svakidašnji događaj da se u svetu otvara novo diplomatsko sjedište Ruske Federacije. Veoma nam je drago što se ovo događa u prijateljskoj Republici Srpskoj. Širenje diplomatskog kora u Banjaluci svedoči o povećanju značaja i autoritetu Republike Srpske kao učesnika u međunarodnim procesima u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom“, naglasio je Lavrov.

Lavrov se zahvalio svima onima koji su učestvovali u realizaciji ovog projekta.

„Pre svega zahvalnost rukovodstvu Republike Srpske i lično predsedniku Miloradu Dodiku, koji su od samog početka posvećivali značajnu pažnju u svim pitanjima za ovu inicijativu i pružali su sveobuhvatnu pomoć njegovom najbržem rešavanju.

Iskreno smo zahvalni episkopu banjalučkom Jefremu što imamo ovako divnu zgradu za smeštaj ruske diplomatske misije. Ubeđeni smo da će posebna istorijska i duhovna atmosfera koja tamo vlada inspirisati naše kolege da kreativno rešavaju zadatke sa kojima se suočavaju“.

Potom je Lavrov nabrojao „zadatke“.

„U Srpskoj posluju veliki ruski privredni subjekti. Uspostavljene su značajne veze u oblasti nauke, kulture, obrazovanja i sporta. Prioritetnu pažnju ćemo posvećivati izgradnji rusko – srpskog hrama kao duhovnog i kulturnog centra u Banjaluci.

Smatramo da je ovaj projekat najvažnija komonenta za jačanje bratski spona koja vezuje naše narode. Nastavićemo da razvijamo kontakte između univerziteta u Rusiji i Republici Srpskoj.

Pozdravljamo početak rada Centra za otvoreno obrazovanje na ruskom jeziku i predavnje ruskog jezika na univerzitetu u Istočnom Sarajevu kao i delovanje njegovog ogranka na univerzitetu u Banjaluci“, poručio je Lavrov.

Ministar inostranih poslova Ruske Federacije se dotakao i negovanja antifašističke tradicije, kako u Rusiji, tako i u Republici Srpskoj.

„Sa toplinom u srcu vidimo koliko su jake i iskrene tradicije antifašizma kod srpskog naroda. Republika Srpska je zaista uporište istorijske istine i borbe protiv iskrivljavanja istorije.

Godišnje masovne akcije Besmrtnog puka su jasna potvrda toga. Podvizi naših predaka ne smiju da se zaborave. Zajedno ćemo nastaviti da branimo istinu, slobodu i pravdu“, poručio je Lavrov.

Dodao je da je lista zadataka obimna i naravno nije ograničena navedenim temama.

„Mojim kolegama saradnicima u kancelariji ambasade je uvijek drago da sarađuju sa prijateljima, i otvoreni su za nove ideje kako da se još više zbližimo i proširimo uzajmano korisnu saradnju u interesu jačanja mira, stabilnosti i bezbjednosti.

Danas smo nastavili veoma važan korak u tom pravcu. Nastavimo put zajedno. Računamo na podršku od strane Gradske uprave Banjaluke, kao i rukovodstva i svih građana Republike Srpske“, zaključio je Sergej Lavrov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari