Liderka albanske opozicije: Rama koristi Otvoreni Balkan kao sredstvo obmane 1Foto: snapshot Twitter

Nema nade! Nema svetla u dugom tunelu napora i teških nevolja svakodnevnog života u Albaniji. Nakon devet godina vladavine socijalista u Albaniji, činjenice koje se ogledaju u podacima, brojkama i percepciji Albanaca mogu se opisati kao depresivne, kaže liderka albanske opozicije Grida Duma za CDM.me.

Ona je zaokupila pažnju crnogorske javnosti nedavnim nastupom i suprotstavljanjem premijeru Ediju Rami u parlamentu.

Nekadašnja zamenica ministra za evropske integracije, danas poslanica, izrasla je u liderku nedavno organizovanih protesta.

Duma za CDM.me navodi da su socijalisti su započeli svoju vlast uvođenjem progresivnog poreza, koji je odmah za tri godine oslabio rast srednje klase, samozaposlenih profesionalaca, doktora, advokata, IT stručnjaka, akademika, konsultantskih/know-how usluga.

“Najkvalitetniji profesionalci su napustili Albaniju, skočivši do stope od 1400 doktora koji emigriraju u Nemačku godišnje. Kada u to uključimo širu Evropu, albanski zdravstveni sistem potpuno ostaje bez ljudskih resursa.

Korupcija! Krenimo dalje, većina državnih usluga se poverava koncesijama (JPP, tzv. privatno-javna partnerstva) malom broju kompanija sa dvostrukom ili trostrukom vrednošću nego što su to realne cene. Najbolja ilustracija ovoga je ugovor o “kontroli“ u zdravstvenom sistemu; ugovor o kontroli je koncesija data kompaniji koja nema iskustva u zdravstvenom sektoru koja uvozi i izvozi uglavnom cigarete”, navodi ona.

Koliko god se, kaže, ljudi trudili, nema održivog povećanja njihovih prihoda. “Minimalna plata u Albaniji ostaje najniža na Balkanu, korupcija je oštetila svaki kapilar tržišne ekonomije. Nedostatak pravila igre i meritokratije uništili su sav potencijal za zdravu konkurenciju. Svaka mlada osoba koja se odluči za visoko obrazovanje mora da pozajmi novac za studiranje i rad u inostranstvu.

Trenutno ne postoji pouzdano rangiranje vrhunskih univerziteta, kao ni referentne tačke na kojima bi studenti potvrdili stepen svog znanja ili stručnosti prilikom traženja zaposlenja. To je stvorilo svojevrsni sizifovski napor, koji je stvorio depresivni i demotivacijski ciklus koji se ponavlja”.

Posle devet godina evropsko tržište je dalje nego ikad za Albance, ukazuje.  “Kkupovna moć je opala, plate su naduvane, a kupovna moć stagnira, i na rubu egzistencije je preko 70 odsto stanovništva. Brojke pokazuju da 52 odsto Albanaca živi sa ispod 10 evra dnevno. Albanske privatne kompanije ne dobijaju nikakvu državnu podršku da dobiju ISO sertifikate za ulazak svojih proizvoda na evropsko tržište”.

I pored svega, kaže, socijalisti ostaju na vlasti zbog manipulacije izbornim sistemom iz 2021. “zbog kupovine glasova u siromašnim sredinama i organizovanog kriminala koji vrši pritiske na perifernim područjima, i naravno zbog loših odluka opozicije prije nekoliko godina”.

Otvoreni Balkan (OB) Rama koristi kao sredstvo obmane.

Otvoreni Balkan, politički je poduhvat koji je stvorio više konfuzije nego ikada između balkanskih zemalja.

“Evropska perspektiva za integraciju balkanskih zemalja kao i za integraciju celog Balkana kao celine u Evropsku uniju, cilj je već više od 12 godina.

Rama pokušava da zavara javno mnjenje demagogijom spoljne politike, dok jača balkansku autokratiju, namerno izostavljajući Kosovo.

Otvoreni Balkan je mogao biti i može biti komplementaran proces Berlinskom procesu. Berlinski proces je jedini politički putokaz za regionalnu saradnju ka evropskim integracijama. OB će biti revidiran i prilagođen tako da se primenjuje na celi region Balkana, ali ga ne treba zameniti manjim entitetima kakav je OB trenutno”.

Ipak, navodi, OB može biti vredan napor kao korak ka Berlinskom procesu, samo “ako Kosovo učestvuje u njemu sa svojim punim potencijalom uz podršku Albanije, doprinoseći tako zasluženoj poziciji pozitivnog uticaja Albanije na Zapadnom Balkanu”.

OB, smatra, ne može zameniti pristup Berlinskog procesa, on može biti odnos pripremne ekonomske međuzavisnosti, a nikako politički entitet. “Integracija u EU je proces koji uzima smernice od EU direktno, a ako je izvor smernica drugačiji, onda to postaje rizično. OB treba tretirati uslove ekonomske saradnje, umesto da se ponaša kao politička alternativa procesima EU integracije”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.