Milanović: Komšić više ne bi bio u Predsedništvu BiH da se vlada snažnije postavila 1Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je danas da je hrvatska vlada trebala ranije da se snažno postavi prema preglasavanju Hrvata u BiH čime bi se sprečilo da Željko Komšić bude ponovno prevarom izabran za hrvatskoga člana Predsedništva BiH glasovima bošnjačkih birača.

„Zamislite da je hrvatska vlada agresivno, ne histerično, rekla da se to tako ne može raditi. Znate gde bismo sada bili. Komšić više ne bi bio član Predsedništva. Ne bi se ni kandidiovao. Mi bismo to izborili“, rekao je Milanović u intervju emitovanom večeras u programu Radio-televizije HercegBosne, prenosi agencija Hina.

Komšić je na opštim izborima održanim početkom oktobra u BiH po četvrti put biran glasovima uglavnom Bošnjaka za hrvatskog člana Predsedništva te zemlje zbog čega su ga hrvatske stranke okupljene u Hrvatski narodni sabor BiH proglasile nepoželjnom osobom u sredinama gde su na vlasti.

Milanović je dodao da predstavlja „posebnu uvredu“ i „bezobrazluk“ činjenica da se Komšić nameće Hrvatima kao manje brojnom konstitutivnom narodu što izaziva probleme te se zagađuje hrvatsko-bošnjačke odnose.

„To je nesretno rešenje. Ono izaziva žuč. Osećaj nepravde. Želju za revanšom“, naveo je. Dodao je da je Komšić kao predstavnik zajedno s bivšim bošnjačkim članom Predsedništva BiH pisao pismo zvaničnicima EU-a u Briselu da se zaustavi  gradnja Pelješkoga mosta.

„Ti ideš protiv nečega što je i tvoj interes. Koja pakost, obesno parničenje“, dodao je.

Upitan o odluci visokog međunarodnog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) koji je nakon zatvaranja birališta u BiH nametnuo izmene Izbornog zakona BiH kojim je sprečeno da kvalifikovanu većinu hrvatskoga kluba u gornjem nacionalno koncipiranom Domu naroda izaberu brojniji Bošnjaci, predsednik je rekao da je morao sprečiti travestiju prema Hrvatima u BiH.

„Trebao je sasvim poništiti travestiju, ustvari sodomiju da Hrvatima predstavnike biraju drugi. To je sačuvano. To je trebalo biti njegov posao. Nije proveo presudu Ljubić“, rekao je Milanović.

Najavio je da će nastaviti da se zauzima da Oružane snage Hrvatske budu predstavljene u mirovnoj misiji Altea EUFOR-a iako se tome protive pojedine evropske zemlje i deo bošnjačke javnosti.

„Kako se hrvatska država postavi tako će biti“, rekao je i ocenio da u toj misiji učestvuju i vojnici iz Turske koja nije članica EU-a.

Ocenio je kao političkum manipulaciju ocene udruženja Majki Srebrenice i Žepe koje su se tome usprotivile nazivajući Hrvatsku agresorom dok su samo pre šest godina u Kninu njihove predstavnice hvalile Hrvatsku da je spasila Bosnu i Hercegovinu i sprečila ponavljanje genocida na području Bihaća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.