Milanović: Podržaću samoupravu Hrvata u BiH, situacija neizdrživa 1Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Samo dan nakon izbora u BiH i sinoćne odluke Kristijana Šmita da nametne izmene Izbornog zakona i Ustava u korist HDZ BiH, predsednik Hrvatske Zoran Milanović poručuje da će podržati neki oblik samouprave Hrvata u BiH, ako se oni na to odluče, prenosi vijesti.ba.

„Dok god je moguće da Hrvatima neko drugi izabere člana Predsedništva BiH – to se zove prevara. Međunarodna zajednica ne radi ništa, a Hrvatska ne radi dovoljno“, naveo je Milanović, prenosi pres-služba predsednika Hrvatske.

Zvanični Zagreb ne priznaje dosadašnjeg člana Predsedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željka Komšića, jer smatra da je izabran glasovima Bošnjaka, a ne Hrvata, prenosi Srna.

Milanović smatra da Hrvatska mora sama da vodi i upravlja tim problemom u BiH, a ne da „zavisi o milosti činovnika“.

„O tome zavisi sudbina Hrvata u BiH u sledeće četiri godine. To je neizdrživa situacija“, ocenio je hrvatski predsednik.

Milanović ističe da je ranije imao dobre odnose sa političarima u BiH, poput Komšića, ali da je shvatio da su oni „prevaranti i da se tim ljudima ne može verovati“, jer su tu da se „okoriste činjenicom da Hrvata ima malo“, prenose hrvatski mediji.

Željko Komšić je na jučerašnjim izborima ponovo izabran za hrvatskog člana Predsedništva BiH i to opet bošnjačkim Hrvata.

 

MOST traži od Sabora da proglasi Komšića personom non grata

Klub zastupnika desničarske hrvatske stranke MOST zatražio je od Sabora da obaveže Vladu Hrvatske da proglasi Željka Komšića personom non grata u Hrvatskoj.

Komšić je inače ostvario pobedu i na ovim Opštim izborima u BiH te je to, tumači se, očigledno razljutilo hrvatske zastupnike, koji insistiraju na tome da on ne može biti član Predsedništva iz reda hrvatskog naroda jer ne predstavlja volju tog naroda, odnosno nisu ga izabrali Hrvati. Kako su istakli, „bošnjačkim izbornim inžinjeringom Komšić uzurpira mesto hrvatskog člana po četvrti put“.

Oni su u saborsku proceduru uputili zaključak kojim, ukoliko bude usvojen, zahtevaju od Vlade Hrvatske i Ministarstva spoljnih i evropskih poslova da proglase personom non grata Željka Komšića, člana Predsedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Inicijativu je još sinoć najavio saborski zastupnik u Klubu Mosta Nino Raspudić, koji je izjavio da bi najpreciznije bilo reći da je Komšić antihrvatski član Predsedništva BiH i da ga je davno trebalo proglasiti personom non grata u Hrvatskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari